vineri, 9 iulie 2010

Este medicul obligat legal să viziteze copilul la domiciliu?

Iată un adevărat subiect de controversă în rândul părinţilor. 
 Voi încerca să-l lămuresc şi să va scutesc de multe discuţii şi posibile conflicte inutile cu medicii pe viitor. Răspunsul este simplu, de altfel : medicul de familie are obligaţia de a face una sau două vizite nou-născutului, medicul pediatru nu are această obligaţie legal. Dar să dezvoltăm puţin subiectul 

 1.            Medicul de familie. Anunţati-va medicul de familie din timp referitor la data estimată a naşterii bebeluşului. Dacă nu sunteţi înscrişi la un medic de familie este momentul să o faceţi pentru a putea beneficia de vaccinări şi asistenţă pentru copilul dumneavoastră. Aceasta asistenţă se acordă chiar în cazul în care părinţii nu lucrează, copiii având gratuitate la serviciile de sănătate. Imediat după naştere programaţi-vă pentru vizita la domiciliu a medicului de familie. Acesta este obligat să vină în interval de câteva zile de la externarea din maternitate pentru consultul nou-născutului. Unii medici de familie vor avea nevoie de certificatul de naştere al copilului şi de alte documente înainte să facă deplasarea, de aceea e bine să îl contactaţi din timp (cu măcar 2 zile înainte de data la care doriţi să va viziteze acasă).
Medicul de familie vă va mai vizita o data, la vârstă de o luna a bebeluşului, pentru un control de rutină. Desigur, e bine să programaţi telefonic şi această  vizită dinainte.
Aceste două vizite la domiciliu intră în obligaţiile postului. Din acest moment înainte medicul de familie nu mai este obligat să vină acasă.
Sigur că mulţi medici de familie vor continuă să îi viziteze pe bebeluşi la domiciliu şi acesta este un lucru de apreciat, dar e bine să reţinem că aceste vizite ulterioare sunt la latitudinea fiecăruia. 

 2.            Medicul pediatru. Medicul pediatru are acelaşi statut ca orice alt medic specialist (cardiolog, ginecolog, etc.). El prestează servicii la un cabinet, contra cost şi nu are obligaţia de a se deplasa la domiciliu. Este liber-profesionist şi îşi stabileşte individual modul de lucru şi tipul de servicii pe care le oferă clienţilor. Singura excepţie de la regulă e cazul în care aţi semnat un contract prealabil cu cabinetul acelui medic prin care el se obligă să va asigure şi asistentă medicală la domiciliu . Există şi abonamente la unele clinici private, abonamente care se plătesc în avans şi care pot include şi vizite acasă. În afară acestei situaţii bazate pe un contract prealabil, medicul nu are nici o obligaţie legală de deplasare la domiciuliul pacientului.

Dacă este un lucru important pentru dumneavoastră să aveţi un medic care să vină la dumneavostră acasă dar cabinetul la care mergeti nu mentioneaza ca ofera consultatii la domiciliu, va sugerez urmatoarele:
 -la prima vizită la medicul pediatru discutaţi deschis acest aspect
 -întrebaţi iniţial dacă puteţi primi numărul de telefon mobil al medicului iar în caz afirmativ întrebaţi în ce intervale acceptă să fie sunat
 -dacă medicul refuză să va dea  numărul său personal nu e cazul să insistaţi, este opţiunea sa şi trebuie respectată. Unii medici sunt foarte ocupati sau doresc să pună o graniţă clară între serviciu şi viaţă privată. În nici un caz nu trebuie să va simţiţi jigniţi sau să concluzionaţi că acel medic este incompetent. Puteţi avea o relaţie foarte satisfăcătoare la cabinetul acestuia în orele de program. E păcat să pierdeţi medici foarte buni doar pentru că aceştia nu doresc să fie sunaţi noaptea sau să consulte la domiciliu.
 -în cazul în care primiţi numărul de telefon fără ezitări şi permisiunea de a suna şi în afara orelor de program puteţi ridica problema vizitelor la domiciliu. În acest caz e bine să va exprimaţi clar şi direct aşteptările şi astfel să aflaţi dacă medicul respectiv este dispus să vină în întâmpinarea acestor aşteptări.  Întrebaţi direct dacă e dispus să vină acasă. Doar pentru că  e serviabil şi atent la cabinet nu înseamnă că va veni şi la domiciliu. Deasemenea, nu presupuneţi că dacă se deplasează la alte familii va veni neapărat şi la dumneavoastră, fiecare situaţie e particulară. Trebuie să discutaţi clar care e situaţia dumneavoastră, în special cât de departe locuiţi şi prin urmare cât timp îi este necesar să se deplaseze la adresa dumneavoastră.
 -e absolut indicat să întrebaţi care va fi preţul unor eventuale vizite acasă, taxa poate fi diferită în funcţie de oră, zi (week-end, sărbători) şi poate să fie destul de ridicată, mai ales în cazul medicilor extrem de ocupaţi. O vizită la domiciliu durează minim 2 ore, într-un oraş cu trafic aglomerat, timp în care medicul ar putea consulta 6-8 pacienţi. Şi în străinătate aceste vizite la domiciliu sunt  scumpe, din acelaşi motiv.
   Din păcate e posibil ca atunci când veţi avea nevoie să sunaţi  medicul pediatru, acesta să nu fie disponibil să vină acasă sau poate nici să  vă răspundă la telefon. E bine  nu trageţi concluzia imediat că aţi  fost păcăliţi. E posibil  fie ocupat, plecat, să aibă o problemă personală  sau   pur  simplu să-şi fi uitat telefonul în maşină .  Nu uitaţi că nu e obligat să vă răspundă . Deasemenea  nu uitaţi ca, la rândul dumneavostră,  puteţi să îl schimbaţi cu alt medic  dacă    consideraţi că motivul pentru care nu v-a servit este inacceptabil. Dar pentru asta e  bine  aveţi o discuţie  clară  cu el, în  care să   lămuriţi ce s-a intamplat.
   NU UITAŢI! În cazul oricărei probleme de sănătate care este  sau care pare o urgenţă  duceţi copilul la cel  mai apropiat spital sau chemaţi salvarea indiferent de oră . Starea copiilor se poate deteriora foarte rapid iar timpul pierdut sunând cunoştinţe sau medici care nu  vă pot servi prompt poate fi foarte  valoros.

Care sunt urgenţele medicale?

13 comentarii:

 1. Buna ziua,
  As vrea sa va intreb cum poate fi afectat un copil de 1 an si 3 luni(mai exact o fetita) de intoarcerea mamei la serviciu si lasarea in grija unei bone necalificate (o femeie straina care are grija de el cum se spune)deoarece bunicile sau cineva din familie nu sunt disponibile.
  Este foarte important pentru mine sa stiu implicatiile pentru a lua decizia finala.
  Multumesc mult,
  O zi buna va doresc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Pornind de la premisa ca bona pe care o veti gasi este o femeie calda, afectuoasa si care are rabdarea si tactul necesare cresterii unui copil, copilul nu are de ce sa fie "afectat".

  Copilul se va atasa de persoana care are grija de el, daca aceasta persoana se comporta corespunzator. Acest atasament este bun, poate da copilului siguranta, ii poate dezvolta abilitatile sociale.

  Asadar, nu este nici o problema daca veti lasa fetita cu o bona. Important este caracterul si ablitatile acestei bone.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna seara,
  Ce analize ar trebui sa faca o potentiala bona inainte de intrarea in contact cu copilul?
  Multumesc frumos!

  RăspundețiȘtergere
 4. Ar fi util sa faca un exudat faringian si nazal, un examen coproparazitologic si eventual analize de sange pentru hepatita B si C.

  RăspundețiȘtergere
 5. buna ziua ! suntem parintii a 3 copii ,ultimul are 3 saptamani si am fost azi la medicul de familie pentru a -l inscrie in la doctor, mentionez ca nu a venit acasa la nici un copil, daca tre sa merg la ea la cabinet tre sa sun cu 3 zile inainte imi face programare pentru ora 13 si ma primeste la 14 , nu mi se pare normal, azi iam cerut concediu medical pentru sarcina si lauie si mi-a cerut 15 lei pe motiv ca mil acorda fara programare,cu toate ca eu am sunat, ce este de facut cum pot sa imi schimb acest medic de familie? va multumesc mult.!

  RăspundețiȘtergere
 6. Medicul de familie il puteti schimba cu altul oricand doriti, este dreptul dumneavoastra sa va inscrieti la cine preferati.

  Noul medic de familie va va spune ce acte va trebui sa aduceti de la cel vechi pentru a definitiva mutarea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu alte cuvinte... Vax, albina... Are obligatia, dar nu vine! Mersi de un asa "sistem"... Dupa ce CRITERII ne alegem, atunci, medicul de familie? Unul care e bun, dar antipatic si nu vine acasa, sau unul care e amabil, vine... dar nu se stie cat e de bun?

   Ștergere
 7. Medicul nostru de familie ne-a spus clar ca nu accepta sa inscrie nou-nascuti. Asa ca... eu ce era sa fac? Am cautat un pediatru. Nu puteam sa ma iau cu omul de gat in cabinet, nu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Omul si-a recunoscut limitele, nu i se poate reprosa nimic. Se pricepe la adulti, nu si la copii. De aceea exista medicii pediatri.

   Ștergere
 8. Buna ziua. Pentru un consult la domiciliu cat trebuie sa platesc. Am un copil da 1 an si dupa simptome cred ca are pojar sau o intocsicatie medicamentoasa deoarece am fost la cabinet si mi s.a spus ca are rosu in gat dupa 2 zile de panadol, klacid si paracetamol supozitoare i.au aparut pete pe burtica si pe piept si are scaune moi. Nu sunt basicute cu lichid si nu sunt mari. Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 9. Bună Dimineața .Atunci când febra tot persista se poate da antibioticul și la diferența de 8 ore ? (Baietelul meu are aproape 4 anisori) Mulțumesc !

  RăspundețiȘtergere
 10. buna dimineata cit de des trebue sa vina medicul de familie la domiciliu la un nou nascut

  RăspundețiȘtergere
 11. Bună ziua am un bebe de 3 săptămâni si de 2 săptămâni suntem acasă si tot asteptam medicul la prima vizita dar nu apare desi lam anuntat din prima zi de la externare si a primit si toate a tele privind externarea si certificatul bebelușului. Nea spus k vine doar k nu apare. Este normal asa ceva ?

  RăspundețiȘtergere