duminică, 19 septembrie 2010

Dr. Spock - Îngrijirea sugarului şi a copilului, ediţia a VIII-a

Am decis să încep seria articolelor pe tema cărţilor pentru părinţi cu cea mai cunoscută dintre ele, Dr. Spock - Îngrijirea sugarului şi a copilului. Se spune despre această carte că este pe locul doi în topul celor mai vândute cărţi ale tuturor timpurilor, fiind devansată doar de Biblie.

Cartea se află la ediţia a opta, apărută în 2004. Aceasta ediţie, prima editată după moartea lui Benjamin Spock în 1998 a fost coordonată de Dr. Robert Needlman şi este adusă la zi, conţine informaţii actuale, moderne si bine organizate. Are un conţinut atât de bogat şi de variat încât pot spune, după  ce am parcurs-o aproape integral, că răspunde la aproape orice întrebare v-ar putea veni în minte legată de creşterea copilului, de la nou-născut până la  faza de adolescent.

În afara capitolelor legate de boli comune, tratamente, alăptare, îngrijirea copilului pe perioade de vârstă, alimentaţie, etc, pe care le regăsim în majoritatea cărţilor despre creşterea copilului, această carte vine cu capitole consistente despre psihologia copilului, sfaturi practice si moderne pentru probleme frecvente ca: rivalitatea dintre fraţi, divorţul parintilor, lenea, răsfăţul, discuţiile despre sex, violenţa, jocurile pe calculator, problemele şcolare si multe, multe altele.

Limbajul folosit este unul blând si prietenos care insuflă încredere părinţilor şi nu dă senzaţia  de "cabinet medical" atunci când citiţi cartea. De altfel filozofia doctorului Spock în creşterea copilului este celebra "Aveţi încredere în dumneavoastră. Ştiţi mai multe decât credeţi că ştiţi".

Această abordare caldă, atentă la nevoile copilului si care practic face din copil "centrul familiei" i-a adus şi multe probleme doctorului Spock, multi puritani conservatori din societatea americana acuzandu-l că a învăţat părinţii să-şi răsfeţe copiii si că aceşti copii, crescuţi în spiritul blând si empatic promovat de el sunt niste "copii pierduţi", nişte copii care au fost "mângâiaţi prea mult" şi nu li s-a inoculat disciplina.
Psihologia modernă i-a dat dreptate însă, în mare parte, ideile lui fiind confirmate ulterior de alţi specialişti astfel că astăzi, majoritatea cărţilor despre creşterea copilului sunt scrise, evident, dupa modelul de succes al doctorului Spock.

Aşa că în loc să investiţi o grămadă de bani în zeci de cărţi despre copii pe care n-o să apucaţi nici să le răsfoiţi şi care oricum copiază, mai mult sau mai puţin spiritul Dr. Spock, mai bine cumpăraţi una şi bună. Şi aceasta este una bună, actuală si foarte cuprinzatoare. Recomand.

Vezi si : http://www.drspock.com/

Un comentariu: