joi, 23 septembrie 2010

Termometrul cu infraroşu non contact pentru copii

Ultima apariţie în marea familie a termometrelor este termometrul cu infraroşu care pare să revoluţioneze lucrurile prin uşurinţa cu care se poate obţine o citire corectă a temperaturii copilului.

Principiul de funcţionare este unul simplu şi se bazează pe faptul că radiaţiile în infraroşu emise de corpul nostru pot fi detectate si măsurate. Acestea variază în funcţie de temperatură iar termometrul non contact are un senzor de infraroşu care măsoară aceste radiaţii. Dacă vă uitaţi la filme de acţiune aţi văzut cu siguranţă ochelarii cu infraroşu şi oamenii care apar coloraţi  în variate nuanţe, de la albastru până la roşu, când eroul priveşte prin aceşti ochelari!

Avantaje
1. Nu este invaziv. Nu trebuie nici măcar să atingeţi copilul, tot ce trebuie să faceţi e să ţineţi aparatul îndreptat catre fruntea celui mic pentru câteva secunde şi veţi obţine temperatura. Asta înseamnă că puteţi să măsuraţi temperatura chiar şi atunci când copilul doarme, fără să trebuiască să-l treziţi.
2. Este precis. Aş prefera mai degrabă formularea "pare să fie precis" pentru că personal nu l-am testat prea mult iar în România nu a pătruns încă atât de puternic încât să am suficiente impresii despre el ca să-mi fac o idee obiectivă. Părerile străinilor care îl folosesc par să fie însă favorabile, majoritatea e încantată de el, variaţiile sunt de plus, minus 0,2-0,3 grade ceea ce e foarte bine.
3. Puteţi măsura aproape orice cu el. Mâncarea bebeluşului, temperatura laptelui, temperatura apei din baie sau temperatura vinului dumneavoastră, dureaza la fel de puţin.
4. Sunt sigure, nu conţin substanţe toxice ca mercurul, nu vă puteţi răni folosindu-le. (Decât dacă vă străduiţi foarte tare)

Dezavantaje
1. Preţul. De departe cel mai mare "defect" al acestui termometru. Am găsit pe net, în România, termometre infraroşu non contact, ale căror preţuri variau între 140 si 300 de RON. (un termometru digital bun costă în jur de 30-40 RON)
2. Instrucţiunile de folosire sunt destul de stufoase. E nevoie să citiţi manualul termometrului înainte să-l folosiţi altfel e posibil să nu vă descurcaţi din prima.
3. Câteva precauţii mai speciale. Termometrul poate da eroare din cauza părului, chiar şi a unui singur fir, aşa că dacă aveţi breton va trebui să va asiguraţi că e bine fixat şi nu deranjeaza scannerul termometrului. Mişcarea poate cauza erori şi de aceea fruntea copilului trebuie să stea nemişcată pe durata scanării. O altă cauza de eroare este umezeala sau transpiraţia de pe frunte, aceasta trebuie bine ştearsă înainte de măsurarea temperaturii. În fine, termometrului nu-i plac schimbările bruşte de temperatură aşa că dacă l-aţi ţinut într-o cameră rece şi doriţi să îl folosiţi imediat într-o încăpere caldă va trebui să aşteptaţi până cand aparatul ajunge la temperatura camerei unde e cald (sau viceversa).

Puteţi vedea mai multe modele si preţuri aici sau aici.

14 comentarii:

 1. Am procurat si noi termometrul cu infrarosii, atu-ul e viteza si comoditatea utilizarii, un minus mare il constitue precizia masuratorii, in interval de un minut poate arata 10 rezultate diferite

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu e fac mai multe masuratori intr-un interval scurt de timp.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu se fac mai multe masuratori in interval scurt de timp, pentru a masca precizia de doi bani a unui asemenea rahat. Pe scurt, o asemenea porcarie electronica poate afisa intre 30 si 40 grade orice valoare.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu este adevarat. Eu utilizez acest tip de termometru de cand am bebe. Tocmai ca este o metoda foarte usoara de verificare. L-am testat concomitent, iar diferenta intre temparatura luata de pe frunte este de 0.5 fata de cea luata din fundulet cu un termometru clasic. Absolut de fiecare data iese aceeasi diferenta. Iar daca in interval de 1 minut valorile sunt diferite, cu siguranta este vorba de o diferenta infima si poate fi chiar reala deoarece temperatura corpului uman este constanta nu fixa. Termometrul meu se numeste Predictor, costa in jur de 140 ron si sunt foarte multumita de el.

  RăspundețiȘtergere
 5. am testat si predictor si thermovale, din punctual meu de vedere nu isi merita banii. Nu conteaza rapiditatea masurarii ci corectitudinea datelor, deoarece este vorba de viata copilului. Va dau un exemplu, temperatura rectal 37.7(masurata cu 2 termometre clasice);la frunte imi indica ceva gen 36.9, 36.9 , 37 iar in ureche 39,5, 38,5. Nu te poti baza pe el, iti ofera un sentiment de nesigurata.

  RăspundețiȘtergere
 6. Din rectal mai scade 0.5 grade fata de axial sau frunte. Deci daca ai masurat pe frunte si arata 37 se apropie de cea masurata de tine rectal 37.7(37.5) deci termometrul e cat de cat exact. Eu am masurat cu Predictor si apoi axilar cu clasic si mi-a dat identic 37.5.
  Mie nu imi e clar care e valoarea reala. Adica daca masor axilar sau frunte mai adaug 0.5 asta fiind temperatura corecta sau rectal e mai mare cu 0.5 decat cea reala.

  RăspundețiȘtergere
 7. Dacă măsori rectal scazi 0,5. Dacă masori axial, frunte sau ureche aia e temperatura. Nu scazi si nu adaugi nimic.

  RăspundețiȘtergere
 8. Tocmai ce mi-am luat un thermoval.problema e ca uneori temp luata cu el e mai maredecat cea luata din fundulet cu unul digital, tot thermoval.alteori,diferenta e cea specificata mai sus,de 0.5 in fav term digital.nu stiu ce sa cred.in special la trezire da aceasta eroare.

  RăspundețiȘtergere
 9. Eu am un Thermoval si consider ca nu arata deloc bine. Copilul cu febra clar, frigea pur si simplu, pe frunte iese 36,8 si in ureche 39,5. Chiar mi se pare complet inutil si parca mai rau ma incurca. Vroiam sa imi iau alta marca dar ma tem ca la fel voi pati. Metoda de masurare mi se pare buna ca nu trebuie neaparat trezit copilul si poate fi urmarita temperatura frecvent(foarte util cand e febra mare si se urmareste scaderea ei cu antitermice). Dar e util doar daca masoara cat de cat corect dar nu cu variatii asa mari.

  RăspundețiȘtergere
 10. Eu am un Thermoval si consider ca nu arata deloc bine. Copilul cu febra clar, frigea pur si simplu, pe frunte iese 36,8 si in ureche 39,5. Chiar mi se pare complet inutil si parca mai rau ma incurca. Vroiam sa imi iau alta marca dar ma tem ca la fel voi pati. Metoda de masurare mi se pare buna ca nu trebuie neaparat trezit copilul si poate fi urmarita temperatura frecvent(foarte util cand e febra mare si se urmareste scaderea ei cu antitermice). Dar e util doar daca masoara cat de cat corect dar nu cu variatii asa mari.

  RăspundețiȘtergere
 11. buna ziua,am si eu un bebe de 3luni si are nasu infundat si e fornait de la nastere,am vazut ca dimineata tuseste putin ca are gatu uscat dar problema e noaptea se infunda si nu poate sa suga,dr de fam mi.a dat nazomer dar degeaba,ce imi recomandati sa dormim si noi,sper sa nu aiba altceva.multumesc

  RăspundețiȘtergere
 12. Nu sunt deloc multumita de acest aparat, si o sa recomand tuturor cunostintelor mele sa nu faca greseala ce am facut noi. Am dat o gramada de bani, ca sa imi arate la 5 masuratori cinci rezultate diferite!!!! Mai mult ne incurca!!!!

  RăspundețiȘtergere
 13. Buna ziua! Bebe de 3luni si o saptamana a avut rosu in gat.. la sfatul pediatrului am dat antibiotic etc.. la ultimul control (acum 3 zile) dansa a spus ca totul e in regula. Insa acum bebe are nasucul infundat mai ales dimineata, stranuta si ochisorii par inlacrimati.nu are tsmperatura..Sa merg iar la medic sau ii pot da ceva de raceala? Va multumesc

  RăspundețiȘtergere