joi, 30 septembrie 2010

Tratament pentru sughiţul bebeluşului. E necesar?

Cercetările arată că, în burta mamei, unii copii încep să sughită încă de la 6-8 săptămâni de sarcină. Acest lucru nu este perceput de mamă până în trimestrul al doilea de sarcină când episoadele de sughiţ ale fătului devin evidente.
Uneori stresante la început când, datorită mişcărilor ritmice, ele pot fi confundate cu contracţiile, aceste episoade de sughiţ devin de cele mai multe ori o sursă de amuzament şi chiar de liniştire pentru femeia gravidă care ştie astfel că totul e în ordine cu copilul ei. Unele femei simt durere când fătul sughite în burtă, mai ales în lunile mari de sarcină, dar acest lucru nu este frecvent, din fericire.
Nu  se ştie exact de ce sughite fătul în burta mamei, cea mai populară ipoteză fiind aceea că fenomenul face parte din procesul de maturizare al plămănilor.

Ceea ce era amuzant înainte de naştere poate deveni stresant odată ce copilul a venit pe lume, părinţii simţindu-se neajutoraţi în faţa unui sugar care poate să sughită de la câteva minute până la câteva ore în fiecare zi.
E bine de ştiut că acest fenomen nu îl deranjează pe copilul sănătos, nu doare şi, foarte probabil, nu îi produce nici un fel de stres.

Cauzele cele mai frecvente ale sughiţului la sugari sunt: alimentaţia prea rapidă sau în cantităţi prea mari, aerul înghiţit, mişcările bruşte cu stomacul plin, consumarea de lichide într-un ritm prea alert, episoade de plâns prelungite, episoade de râs prelungite, oboseala. Toate acestea pot irita nervul frenic, nervul care controlează mişcarea diafragmului, muşchiul de la baza plămânilor care ne ajută să respirăm, şi declanşează mişcări ritmice ale acestuia.

Câteva metode pe care le puteţi încerca pentru oprirea sughiţului la bebeluş:

1. În primul rând ajutaţi-l să se relaxeze, încetaţi orice activitate care l-ar putea stimula. Puneţi-l la pieptul dumneavoastră, este locul unde bebeluşii se simt în siguranţă şi care le oferă calm.

2. Oferiţi-i sânul dacă alăptaţi. Câteva minute de supt la sân şi sughitul se va opri, în majoritatea cazurilor. Dacă nu alăptaţi oferiţi-i biberonul cu lapte sau ceai.

3. Dacă copilul e mai mare oferiţi-i o căniţă din care poate să soarbă înghiţituri mici de lichid.

4. Puneţi-l să râgâie mai frecvent, chiar în timp ce alăptaţi.

5. Pentru a preveni apariţia episoadelor de sughiţ, verificaţi tetina biberonului. Când ţineţi biberonul cu capul in jos, laptele trebuie să picure prin tetină. Dacă laptele nu curge deloc probabil ca bebeluşul înghite mult aer încercând să sugă. Dacă, în schimb, laptele curge în fir continuu, atunci bebeluşul se alimentează prea rapid. Ambele situaţii pot duce la apariţia episoadelor de sughiţ.

6. Metodele din folclor. Cea mai cunoscută este sperietura care este ABSOLUT contraindicată la bebeluş şi care, oricum, nu are eficienţă nici la adult. O altă metodă populară este folosirea lămâiei pentru oprirea sughiţului copilului, metodă care uneori funcţionează. Problema este că lămâia este extrem de acidă şi poate leza mucoasa fină a tubului digestiv la unii bebeluşi. De aceea, pentru siguranţă, nu folosiţi niciodată mai mult de 2-3 picături de lămâie picurate în guriţa copilului.
 

Atenţie: În cazul în care observaţi că episoadele de sughiţ sunt însoţite de agitaţie, plâns şi discomfort evident al bebeluşului, atunci e bine să va adresaţi pediatrului. Sughiţul însoţit de regurgitare importantă şi discomfort al copilului pot fi semne ale bolii de reflux gastro-esofagian.

Vezi şi: Cum tratăm un bebeluş cu nasul înfundat fără medicamente?

8 comentarii:

 1. Buna ziua!
  Baietelul meu de 10 luni are un fel de sughit sau spasme ale dia fragmului dupa episoade de plans mai prelungite. Dar nu se manifesta chiar ca un sughit, sunt mai usoare spasmele diafragmului si se manifesta la fiecare inspiratie, adica fiecare inspiratie este scurta, ca un fel de sughit. Dureaza uneori si peste 1 ora sau 2 de la oprirea din plans si se manifesta si in somn. E grav? Tot despre sughit este vorba si in acest caz?
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Plansul mai intens poate cauza un reflex similar sughitului care dispare mai greu, mai ales in cazul copiior mai agitati, mai nervosi.
   Pentru a stabili daca copilul este sanatos si a exclude o cauza medicala pentru aceste manifestari, este bine sa consultati un pediatru.

   Ștergere
 2. Eu am un fel de sughit care :rămâne mult timp
  tot la sughit este vorba in acest caz ?
  Si am 13 ani

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna am o in trebuie daca se pate am un bebe de 2 saptamanii si ii dau zeama de portocala in loc de la mine e vreo problem value rog raspundetimi

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna am o in trebuie daca se pate am un bebe de 2 saptamanii si ii dau zeama de portocala in loc de la mine e vreo problem value rog raspundetimi

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna ziua .Bebele meu are 8 luni si 9 zile si are zile cand sughita de 4 -5ori pe zi este normal?A mai sughitat dar niciodata ca astazi!Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna ziua .Bebele meu are 8 luni si 9 zile si are zile cand sughita de 4 -5ori pe zi este normal?A mai sughitat dar niciodata ca astazi!Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna ziua .Bebele meu are 8 luni si 9 zile si are zile cand sughita de 4 -5ori pe zi este normal?A mai sughitat dar niciodata ca astazi!Multumesc!

  RăspundețiȘtergere