luni, 25 octombrie 2010

Negii copilului. Cum alegem tratamentul potrivit?

Negii comuni sunt produşi de către o tulpină a papiloma virusului uman (HPV). Acest virus se transmite de la persoana bolnavă la copilul sănătos atât prin contact direct (atingere) cât şi prin folosirea în comun a hainelor, prosoapelor, etc. În cazul negilor de pe talpă, copilul se poate infecta dacă foloseşte incălţăminte sau şosete în comun cu o persoană bolnavă dar şi de la bazinul de înot, băi comune, dacă umblă desculţ.

Cel mai frecvent sunt afectaţi copiii între 12 şi 16 ani, mai des fetele decât băieţii. Negii pot să apară, însă, şi la copii mai mici, caz în care trebuie avută atenţie sporită la tipul de tratament aplicat, pielea copilului mic fiind mult mai delicată.

Negii pot să debuteze ca nişte umflături mici, translucide şi să se dezvolte pe parcursul mai multor luni în structuri solide, aspre la atingere. De obicei copilul este adus la medic atunci când negii sunt dureroşi, în numar mare sau deranjează estetic.

Este bine de ştiut că negii pot dispărea de la sine. Studiile indică că 60-80% dintre negi dispar singuri, în aproximativ 2 ani, fără nici un tratament. Pe de altă parte, negii dureroşi, cei care apar în număr mare şi se multiplică, precum şi cei care sunt localizaţi pe faţă, organe genitale, alte regiuni cu piele sensibilă, trebuie văzuţi de un medic care va încerca tratarea lor. O regulă generala de tratament este următoarea: se încearcă tratarea negilor prin metodele cele mai blânde la început şi se recurge la terapii agresive doar în caz de insucces cu metodele blânde.

În prezent nu există nici o metodă care să garanteze vindecarea definitivă a negilor.

Optiuni de tratament al negilor

1. Aşteptarea şi ţinerea sub observaţie. Deoarece majoritatea negilor vor dispărea de la sine, pe măsură ce organismul elimină virusul, aceasta este prima opţiune în cazul negilor simpli la copil. Este de multe ori de preferat să lăsăm un neg necomplicat în pace decât să supunem copilul unor tratamente îndelungate, adeseori dureroase şi care se vor solda, unele, cu cicatrici definitive.

2. Acidul salicilic. Acesta este varianta preferată de tratament în cazul negilor la copil, pentru că nu este dureros, nu produce cicatrici si este eficient în aproximativ 70% din cazuri. Acest medicament se prezintă sub forma de soluţie care se aplică pe neg şi se lasă 24 de ore. A doua zi se repetă operaţiunea. Tratamentul poate dura de la cateva săptămâni până la 3-4 luni până se obţine vindecarea. Medicamentul comercializat la noi se numeşte Duofilm şi puteţi citi prospectul acestuia aici.

Ce trebuie să ştiţi atunci când folosiţi acest medicament:
- înainte de aplicarea soluţiei, negul se înmoaie în apă caldă pentru 10 minute
- după înmuiere se face uscarea cu un prosop care este folosit exclusiv în acest scop pentru că pe prosop vor rămâne fragmente de piele care conţin virusul şi care pot infecta persoane sănătoase. Nici copilul tratat nu va folosi prosopul acesta decât pentru stergerea negului deoarece prin folosirea lui pe alte zone ale corpului poate să inoculeze virusul în altă parte şi să apară alţi negi
- după uscare se va face pilirea blândă a negului cu o pilă moale de unghii sau o piatră ponce. Pila sau piatra ponce vor fi folosite numai pentru pilirea negului deoarece şi ele vor conţine virus
- după pilire se aplica o cantitate mică de soluţie pe neg. Trebuie avut grijă ca soluţia să nu se împrăştie şi pe pielea sănătoasă din jurul negului. Se lasă zona să se usuce fără să o atingem şi se poate aplica un pansament uscat până a doua zi. În cazul copiilor este bine să se acopere negul tratat pentru a evita introducerea zonei în gură.
- a doua zi se desface pansamentul şi se repetă din nou tot procesul: înmuiere, uscare, pilire, aplicarea tratamentului, uscare şi aplicare de pansament.

3. Aplicarea de tretinoin (Retin A). Se procedează la fel ca în cazul acidului salicilic. În general este ales ca alternativă în cazul în care copilul nu a răspuns la tratamentul cu acid salicilic (Duofilm)

4. Tratamente specifice dermatologice: crioterapie cu azot lichid, excizie chirurgicală, terapie laser, cantaridină, injecţii la baza negului şi altele. Acestea sunt terapii mai agresive şi se adresează copiilor care nu răspund la terapiile clasice. Riscul de cicatrici definitive sau durere  asociat cu aceste tratamente este mai mare, de aceea dermatologul va trebui să cântarească avantajele si dezavantajele terapiei în funcţie de vârsta copilului, regiunea afectată şi rezistenţa acestuia la durere.

5. Terapii alternative. Se cunoaşte faptul ca uleiul de ricin, rostopasca sau un cătel de usturoi tăiat şi aplicat pe neg pot să aibă efecte benefice la unii pacienţi. Ceea ce trebuie avut în vedere este faptul că acestea sunt tratamente iritante care pot provoca leziuni neplăcute sau arsuri copiilor datorită pielii lor mai delicate. Este bine ca aceste tratamente să fie folosite numai de adulţi sau de copiii mari (adolescenţi).

Nu uitaţi că negii pot recidiva, chiar după un tratament de succes, indiferent cât de agresivă a fost metoda folosită. Agresivitatea metodei de tratament nu e o garanţie a unei vindecări mai eficiente.

6 comentarii:

 1. Puteti sa-mi spuneti cat costa Duofilm? Se gaseste la farmacie?

  RăspundețiȘtergere
 2. Costa cam 20 de Ron si se gaseste in farmacii fara probleme. Nu va trebuie reteta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna ziua!
  Sant mamica unei fetite de aproape 3 luni si jumatate si a-si dori sa stiu daca este normal ca un sugar sa transpire si sa miroasa, la aceasta varsta precoce?
  Astept raspunsul dvs!
  Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna ziua,am un baietel de 4 ani si jumatate si are un neg(asa a spus dermatologul) pe frunte. A primit tratament Isoprinosine sirop-2 saptamani si Duofilm. A trecut mai bine de o luna de cand ii aplic aceasta solutie si negul pare sa ramana tot acolo. Cat timp pot sa ii mai dau cu Duofilm?Multumesc,o zi buna!

  RăspundețiȘtergere
 5. Am o fetita de 4 luni jumatate, iar de 2 saptamani nu a iesit afara cu scaunul chiar daca am administrat supozitorul cu glicerina. I-am facut masaj atat pe uscat cat si in apa. Nu stiu ce sa mai fac, burtica nu este tare, iar gaze da mereu.

  RăspundețiȘtergere
 6. buna ziua ,am un copil de 3 ani si jumatate si are piciorul stang ,de la fundulet si pana la genunchi plin de negi micuti.Am primit de la farmacie o solutie cu acid,dupa retea dr ,dar nu ajuta.ce as putea sa folosesc.Poate o crema?Multumesc.

  RăspundețiȘtergere