vineri, 12 noiembrie 2010

Răul de maşină

Răul de mişcare se poate manifesta când călătoriţi cu maşina, avionul, vaporul sau cu trenul. Cel mai frecvent sunt afectaţi copiii între 4 şi 12 ani iar simptomele par sa apară mai des în călătoriile cu maşina.

Copilul se va plânge de greaţă, dureri abdominale, dureri de cap, ameţeală, transpiraţie şi salivaţie excesivă şi poate să vomite. Un copil căruia i se face rău datorită mişcării maşinii poate să devină foarte palid. De cele mai multe ori aceste simptome încetează la scurt timp după oprirea maşinii.

Cauza răului de maşină este o neconcordanţă între informaţiile pe care urechea internă (responsabilă de controlul mişcării) şi ochii le trimit creierului atunci când corpul este în mişcare. Aceste impulsuri nervoase haotice creează confuzie la nivel cerebral, confuzie care va determina răul de mişcare. Pe măsură ce copilul creşte, coordonarea acestor impulsuri nervoase va fi tot mai bună şi răul de mişcare se poate ameliora.

Nu există, la ora actuală, un tratament care să vindece definitiv răul de mişcare. Avem la dispoziţie, însă, numeroase metode prin care putem preveni instalarea acestor simptome neplăcute, în special a vomei care îi sperie atât pe copii cât şi pe părinţi.

Ce putem face?

1. Controlul privirii:
    - copilul trebuie să privească în zare, cât mai departe
    - dacă copilul este mic, ridicaţi-i scaunul astfel încăt să poată să se uite pe geamul maşinii şi încurajaţi-l să privească în depărtare
    - interziceţi cititul şi jocurile electronice care ţin privirea fixată înăuntrul maşinii
    - pentru amuzament este preferabilă muzica în căşti, conversaţia, etc, timp în care copilul poate să se uite pe geam
    - adolescenţii pot sta pe locul din faţă
    - evitaţi să plasaţi copilul cu spatele înainte sau pe locurile din spate (dacă vă deplasaţi cu un microbuz, autocar, etc)
    - folosirea ochelarilor de soare poate fi de ajutor

2. Aer curat
    - folosiţi aerul condiţionat sau ţineţi un geam întredeschis pe timpul drumului. Aerul închis poate să producă simptome chiar şi celor care nu suferă de rău de maşină
    - nu fumaţi în maşină
   - evitaţi parfumurile, mâncarea, snacksurile sau băuturile cu mirosuri puternice, pe timpul călătoriei

3. Alimentaţia pentru drum
    - copilul nu trebuie să plece la drum cu stomacul gol. Senzaţia de foame va accentua răul de mişcare.
    - înainte cu o oră-două de plecare, copilul va mânca, evitând mâncărurile foarte grele sau grase.
    - pe timpul drumului copilul poate mânca biscuiţi sau alte alimente uşoare, fără mirosuri sau gusturi exagerate şi se va hidrata
    - mestecarea de gumă în timpul călătoriei are efecte foarte bune în cazul unor copii

4. Atenţie la stilul de condus
    - nu conduceţi agresiv, cu manevre bruşte, accelerări si frânari scurte sau curbe luate în viteză
    - dacă e posibil circulaţi noaptea
    - opriţi pentru o pauză cât mai des

5. Medicamente
    - pentru copii care au peste 12 ani puteţi administra o tabletă de Emetostop înainte de plecarea la drum. Acesta este un antihistaminic cu acţiune antivomitivă şi se găseşte în farmacii. Poate cauza agitaţie şi insomnie la unii copii.
    - pentru copiii mai mici puteţi administra Romergan sirop înainte de plecare. Doza de Romergan se va calcula în funcţie greutatea şi vârsta copilului. Medicul dumneavostră sau farmacistul vă pot ajuta în acest sens. Şi acesta este un antihistaminic iar ca efecte adverse mai frecvente se înregistrează sedare şi somnolenţă.
    - plasturi cu Scopolamină (nu se găsesc în România).
   - Metoclopramidul NU ajută în cazul răului de mişcare pentru că acţiunea lui este la nivelul tubului digestiv, în timp ce greaţa datorată mişcării îşi are originea în creier.

6. Alte metode
    - preparatele naturale pe bază de rădăcină de ghimbir sunt asociate cu efecte benefice în cazul răului de mişcare. Puteţi administra produsul Emetin, înainte de drum. Îl găsiţi în magazinele naturiste.
    - brăţări care acţionează prin presopunctură în scopul ameliorării senzaţiei de ameţeală şi greaţă. Se găsesc în unele farmacii sau aici.


7 comentarii:

 1. de ce copilul meu de 4 ani a facut alergie la vaccin?ce se poate intimpla .sa umflat si sa inrosit.sa facut un gogoloi tare si se intinde.nu o doare .dar ma deranjeaza pe mine la privire.multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu este obligatoriu sa fie o alergie. Se poate sa fie doar inflamat locul intepaturii.

  In functie de cum arata locul si de cate zile au trecut de la vaccin, medicul ar trebui sa va spuna exact despre ce e vorba si daca e necesar un tratament cu un unguent, de exemplu.

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce pot sa-i administrez copilului meu de 11luni pentru rau de miscare?Vrem sa plecam la mare in august si e un drum destul de lung,chiar daca din acest motiv vom pleca noaptea sunt foarte ingrijorata.

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna seara! Am un baietel de 6 luni siazi pe masina i s-a făcut rău.l-am luat din scoica pt ca a plâns deoarece răcit si nu ii place nasul înfundat si a devenit palid si a vomat apoi si-a lăsat capul pe mine(stare de lesin...am oprit masina l-am si am cobort pt câteva minute după care si-a revenit Putin apoi după ce am prnit din nou i s-a făcut raau si am cobort din nou pana a adormit si asa am continuat drumul... pot sa fac in cazul in care se repeta? Mentionez ca nu e prima data când calatorim si nu am avut probleme pana acum

  RăspundețiȘtergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna fetita mea are 13 luni si are rau de masina se pot sa ii dau

  RăspundețiȘtergere