joi, 16 decembrie 2010

Schema de vaccinare, efecte adverse, contraindicaţii0-7 zile (maternitate)
BCG (tuberculoză), hepatită B
2 luni
IPV (polio), DTP (diftero-tetano-pertussis), hepatită B, HiB (Hemofilus)
4 luni
IPV, DTP, Hib
6 luni
IPV, DTP, hepatită B, HiB
12 luni
IPV, DTP, HiB, ROR (rujeola, oreion, rubeola)
4 ani
DTP
7 ani
ROR
9 ani
IPV, Gardasil (Papilloma virus) la fete
14 ani
DT (diftero-tetanic),

 Aceasta este schema folosită la noi în momentul de faţă, există posibilitatea ca ea să sufere modificări în perioada următoare, prin introducerea a noi vaccinuri.

Vaccinurile menţionate în schemă se administrează injectabil. Ele sunt fie individuale, copilul necesitând astfel mai multe injecţii la o şedinţă de vaccinare, fie combinate într-o singură injecţie. Există pe piaţa românească atât variantele individuale cât şi cele combinate, ele au aceeaşi eficienţă, singura diferenţă ţine de discomfortul unui numar mai mare de înţepături.

Imi este imposibil, la momentul de faţă, să ofer informaţii exacte despre vaccinurile oferite de stat, dacă se găsesc şi care sunt acestea, pentru că situaţia în acest an a fost destul de complicată. Medicul dumneavoastră de familie este în măsură să vă ofere informaţii actuale despre acest lucru.

Efecte adverse
 Orice vaccin poate cauza reacţii adverse sau alergii. E bine de ştiut, însă, că acestea sunt minore, în marea lor majoritate. Durerea la locul injectării sau febra uşoară sunt cele mai comune şi dispar în câteva zile.

1.DTP poate cauza: febră uşoară (1 copil din 4), durere, înroşire locală (1 copil din 4), agitaţie moderată (1 copil din 3), oboseală, scăderea poftei de mâncare (1 copil din 10), vomă (1 un copil din 50).
Efecte secundare mai serioase pot fi, rar: febră înaltă ( 1 copil din 16.000), convulsii (1 copil din 14.000), plâns peste 3 ore fără oprire (1 copil din 1000)

2. Vaccinul contra hepatitei B este unul dintre cele mai sigure. A fost raportată doar febră uşoară (1 din 15 copii) sau durere la locul administrării.

3. Vaccinul contra Hemofilus (Hib) poate cauza febră uşoară ( 1 din 20 de copii) sau durere la locul administrării (1 din 4 copii).

4. ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) poate cauza câteva efecte secundare uşoare, într-un interval de până la 7-12 zile de la administrare. Acestea sunt: febră (1 copil din 6), erupţie pe corp ( 1 copil din 20), umflarea glandelor parotide (obraji) foarte rar.
Efecte secundare mai serioase: convulsii febrile (1 copil din 3000), tulburări trecătoare de coagulare a sângelui ( 1 copil din 30.000), dureri articulare (apar rar la fetele adolescente).
S-a observat că aceste efecte secundare sunt mult mai rare la a doua doză faţă de prima.

5. IPV (anti-polio). Acesta este vaccinul nou, injectabil, inactivat a cărui reacţie adversă poate fi durerea locală. Nu există riscul ca acest vaccin să producă poliomieltă, ca în cazul vaccinului vechi, cu virus viu care se administra oral.

6. Gardasil poate produce: durere locală (8 copii din 10), umflarea sau înroşirea locală ( 1 copil din 4), durere de cap (1 copil din 3), febră uşoară (1 copil din 10).

În afara celor menţionate, orice vaccin, la fel ca orice injecţie, de altfel, poate produce reacţii alergice, unele severe. De aceea e bine ca după vaccinare să nu părăsiţi zona cabinetului medical pentru măcar 15-20 de minute. Reacţiile alergice periculoase apar, de regulă, în acest interval si, extrem de rar, mai târziu.

Atenţie: studii recente au arătat ca administrarea de Paracetamol după vaccinare scade răspunsul imun la vaccin, scăzându-i astfel eficienţa. Nu administraţi antitermice decât în cazul în care copilul face febră peste 38 de grade si folosiţi ibuprofenul pentru aceasta.


Contraindicaţii
Există situaţii în care se preferă amânarea sau chiar anularea efectuării unui vaccin.
Vaccinul va fi amânat o scurtă perioadă dacă copilul este într-un puseu de boală acută, prezintă febră sau erupţii suspecte pentru o boală contagioasă.
Vaccinul poate fi amânat pe termen lung sau chiar anulat dacă copilul a avut o reacţie adversă severă la o vaccinare anterioară cu acelaşi vaccin, dacă are alergie la ou, tulburări de coagulare a sângelui, convulsii sau alte boli neurologice, imunodeficienţe sau urmează tratament de lungă durată cu steroizi sau imunosupresoare.

sursa http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/side-effects.htm

481 de comentarii:

 1. Buna ziua,
  As vrea sa va intreb si eu daca cicatricea lasata in urma vaccinului BCG care are doar 2 mm si nu 3 dupa 6 luni impune revaccinare si daca da, de ce?
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 2. Valoarea de 3 mm a cicatricii post-vaccinale este o conventie menita sa garanteze faptul ca organismul copilului a reactionat la vaccin si a produs anticorpii necesari. Nu este insa singurul criteriu.

  Daca dupa vaccinare, locul respectiv s-a inrosit, a dezvoltat o umflatura vizibila care in timp s-a spart sau a curs lasand in urma o cicatrice evidenta de 2 mm, acesta este un semn ca organismul a raspuns si nu mai e necesara revaccinarea.

  Daca, in schimb, reactia la locul vaccinului a fost foarte slaba si/sau ciactricea actuala de 2 mm este aproape invizibila atunci se impune o testare IDR in urma careia se va vedea daca organismul a produs totusi anticorpii necesari. Daca IDR-ul este negativ se va revaccina copilul.

  Asadar, fara sa vad cicatricea si sa cunosc evolutia la locul intepaturii nu pot sa va dau un raspuns definitiv.
  Sper insa ca aceste informatii sa va fie de ajutor.
  O zi buna!

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna ziua,
  Am o fetita de 4 luni si dupa vaccinul de 2 luni si 4 luni doctorita ne-a recomandat sa-i administram paracetamol supozitoare 3 zile, 2 supozitoare pe zi.
  Am citit ca dupa vaccin nu este recomandat paracetamolul supozitoare, deoarede ii scade eficienta vaccinului.
  Ce putem face?
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 4. Veti administra Ibuprofen sirop (Nurofen, Marcofen, etc.) daca fetita face febra peste 38 de grade.

  Daca fetita nu are nici o reactie adversa nu trebuie sa ii dati nici un tratament.

  Puteti citi mai multe aici:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/nu-le-dati-copiilor-paracetamol-dupa-vaccin-871988.html

  sau direct in studiul original:

  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2809%2961208-3/abstract

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna ziua,
  Copilul meu a fost vaccinat doar la nastere insa restul de vaccinuri nu doresc sa i le mai fac. Din acest motiv medicul de familie refuza sa ne mai ofere consultatii. Vaccinarea nu este obligatorie. Exista vreo sanctiune pentru medici daca au in evidenta copii nevaccinati?
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 6. Legat de eventualele sanctiuni pentru medicul de familie: nu stiu sa va raspund categoric pentru ca,eu fiind medic specialist pediatru, legislatia medicului de familie chiar nu intra in domeniul meu de activitate sau interes.

  Puteti sa va adresati altui medic de familie sau sa va interesati la Colegiul medicilor unde ar trebui sa primiti informatiile dorite.

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna ziua,
  In ultima vreme apar tot mai multe informatii antivaccinare care te cam pun pe ganduri ca si parinte. De exemplu interviul luat de Cristela Georgescu D-lui Prof. Dr. Pavel Chirila, interviul unui cercetator in vaccinuri cunoscut cu pseudonimul Dr. Mark Randall - http://www.whale.to/v/rapp.html) sau cartea „Vaccinarea: eroarea medicală a secolului“ a Dr.Louis de Brouwer.
  Ce parere aveti despre acest lucru?
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 8. Eu imi sfatuiesc pacientii sa efectueze vaccinarile.

  Este un simplu calcul probabilistic: riscul de deces sau sechele pe viata datorate bolilor infectioase grave(poliomielita, difterie, pertussis, tetenos, hepatita B, hemofilus, rujeola, tuberculoza) este incomparabil mai mare decat riscul reactiilor adeverse grave (rare) ale vaccinurilor.

  E vorba de boli infectioase severe, care exista inca printre noi aici, in Romania. E suficient sa intrebam intr-un spital de boli infectioase care trateaza si copii pentru a vedea ca exista cazuri grave/decese anual, din cauza acestor boli. Deasemenea, mobilitatea globala din zilele noastre creste si mai mult riscul unei imbolnaviri.

  Desigur ca, in final, fiecare este liber sa procedeze dupa cum ii dicteaza convingerile (religioase, morale, etc) de aceea nu incurajez polemica.

  RăspundețiȘtergere
 9. buna ziua,
  copilul meu are 4 ani si trebuie sa facem vaccinul. am amanat o saptamana deoarece a inceput sa ii curga nasul , insa evolutia actuala este spre tuse productiva insa nu are febra si starea generala este buna. sa ii fac vaccinul sau sa il mai aman?
  andreea

  RăspundețiȘtergere
 10. Puteti sa faceti vaccinul daca copilul este fara febra si in stare buna.

  Tusea poate dura cateva saptamani dupa o raceala si nu este o contraindicatie pentru vaccinare.

  RăspundețiȘtergere
 11. Buna ziua,
  Fetita mea de 3 luni jumatate a facut rosu in gat. De vineri am inceput administratrea de Eurespal (5ml/2 ori pe zi) si Panadol Baby de 2 ori pe zi, 3 ml. Temperatura ce mai ridicata a fost de 37.9 sambata seara. Momentan se situeaza undeva la 37.6. Precizez ca in ultimele 2 luni a avut in mod constant temperatura de 37.3-37.4, fara nici un alt simptom. Medicul ne-a recomandat ca dk temperatura trece de 38 sa administram antibioticul. Va rog sa-mi spuneti daca se poate sa-i treaca fara antibiotic si in cat timp sau e nevoie sa recurgem la acesta? Mentionez ca este hranita la san.
  Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 12. Valoarea de 38 de grade nu este un indicator pentru a administra antibiotic asa ca gasesc aceasta recomandare destul de ciudata.

  Orice viroza poate da febra peste 38 de grade pentru care vom administra anti-termice (nurofen, paracetamol) nu direct antibiotic.

  Antibioticul este rezervat situatiilor in care raceala se complica cu otita, bronsita, sinuzita, etc si nu are nici o utilitate intr-o viroza simpla (raceala)care se vindeca de la sine in cateva zile - o saptamana cu picaturi in nas, anti-termice si eventual un sirop de tuse.

  Asadar, in lipsa complicatiilor mentionate mai sus, diagnosticate de un medic, desigur, incercati sa evitati antibioticul.

  RăspundețiȘtergere
 13. buna ziua
  vacinul de 2 , 4, 6 luni, se fac exact la data implinirii varstei respective?
  de ex. dr noastra de fam ni le face mult mai tarziu datorita faptului ca fetita e nascuta in data de 1 a lunii, si acum ne-a chemat sa ii faca vaccinul de 2 luni in 27 sept,in conditiile in care fetita face pe data de 1 oct 3 luni....deci e cu aproape o luna mai mare..... are ceva ca ii face acest vaccin la aproape 3 luni?

  RăspundețiȘtergere
 14. Nu are importanta asa de mare varsta exacta la care se face vaccinul. Se poate intarzia cu saptamani, uneori, chiar luni, fara nici un risc.

  Important este sa fie facute toate dozele, chiar daca variaza intervalul dintre ele.

  RăspundețiȘtergere
 15. Buna seara,
  Baietelul meu a fost vaccinat ptr 1 an (in manuta si piciorus) si a avut ca reactii dupa cel din manuta (asa ne-a atentionat si asistenta): i-au curs ochii, a avut mucisori (chiar f multi) si a stranutat. mentionez ca acestea nu sunt simptomele unei raceli,deoarece a fost vazut de medic.e normal totusi?

  RăspundețiȘtergere
 16. Simptomele descrise sunt exact ca ale unei raceli, deci poate sa fie si o raceala usoara.
  Daca este doar un efect advers al vaccinarii, ar trebui sa treaca in cateva zile de la vaccinare.
  Oricum, nasucul infundat il veti trata cu picaturi, exact ca in cazul unei raceli.

  RăspundețiȘtergere
 17. buna ziua,
  radiografiile efectuate cu circa 3 saptamani inainte de vaccinare pot constitui o contraindicatie a vaccinarii?

  RăspundețiȘtergere
 18. Nu, radiografiile nu sunt o contraindicatie a vaccinarii.

  RăspundețiȘtergere
 19. Buna seara!
  Sunt o mamica care are un bebe de 4 luni jumate. Miercuri i-am facut vaccinul de 4 luni(infanrix hib-ipv). Bebe era in stare buna, nu avea febra, nu stranuta, nu tusea, de fapt inainte de vaccin l-a consultat medicul si apoi i-am facut vaccinul, dar de azi dim.a inceput sa stranute si are febra(max.a avut 38,3) si deja are si nasucul un pic infundat. I-am pus si paracetamol supozitor si l-a mai lasat febra, dar tot mai are...Nu stiu ce sa fac pana luni cd.vine medicul la cabinet...Ce ma sfatuiti...Imi pare asa de rau...

  RăspundețiȘtergere
 20. Ii veti desfunda nasul cu picaturi saline si ii veti administra tratament impotriva febrei cu paracetamol si/sau nurofen.

  Daca va ingrijoreaza serios orice simptom al copilului, atunci cel mai bine este sa mergeti cu el la un medic, la urgente sau la un spital si sa nu asteptati pana luni.

  RăspundețiȘtergere
 21. Buna ziua,

  Am un bebe de 4 luni care a facut vaccinul joi . A facut febra moderata, si i-am adimnistrat la sf medicului nurofen . Febra a scazut , dar de duminica a inceput sa tuseasca urat (seamana cu tusea magareasca ) , si ma sperie acest lucru. Medicul mi-a zis ca poate fi o viroza , ca reactie la vaccin .

  Stiu ca tusea aceasta este f periculoasa la bebe , si de aceea va intreb ce pot face .

  Precizez ca starea generala a copilului dupa vaccin este relativ buna , insa este marait si nu prea mai are asa pofta de mancare.


  Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 22. Tusea nu este periculoasa in mod special,este firesc sa apara dupa o viroza. Ea se va trata de pediatru, in functie de simptomele copilului cu un sirop potrivit varstei sau cu aerosoli.

  Este de asteptat ca bebelusul sa nu aiba pofta de mancare cu care erati obisnuiti daca este bolnavior.

  Important este sa urmati sfatul pediatrului care v-a recomandat tratamentul si, eventual, sa reveniti pentru un consult daca simptomele nu se amelioreza in cateva zile.

  RăspundețiȘtergere
 23. Copilul s-a nascut prin operatie cezariana cu scor apgar 9. Nu am avut probleme de nici un fel pana in jurul varstei de doua luni cand am observat ca nu mai urineaza deloc in timpul somnului. Chiar in conditiile in care doarme 9-10 ore consecutiv. La trezire urineaza de mai multe ori si, am apreciat noi in cantitate mare pentru varsta lui ( 80-90 ml odata). Pentru inceput am hotarat sa-l trezim in timpul somnului sa urineze macar o data la 4-5 ore, ceea ce facem si acum. Daca se trezeste urineaza relativ repede dar cu scremet. Am observat ca isi incordeaza muschii de deasupra vezicii pentru a elimina urina. Nu stiu daca este sau nu normal. Am mers pentru consultatii la Spitalul Grigore Alexandrescu unde i s-au efectuat analize de sange, urina, urografie intravenoasa cu substanta de contrast si cistoscopie mictionala. Rezultatul: un megaureter stang care nu necesita deocamdata decat supraveghere si care nu are nici o influenta asupra dificultatii mictiunii (asa cum ne-a spus Dr Dinu care a investigat copilul). La cistoscopie nu se evidentiaza nici un obstacol mecanic care sa duca spre dificultate la urinare. D-na dr ne-a confirmat ca nu este normal ce se intampla dar nu stie care este cauza, din punct de vedere urologic nefiind nici o problema.
  Am fost apoi la Spitalul Gomoiu la neurologie pentru a vedea daca nu cumva exista vreo afectiune de acest gen care sa determine eventual o vezica hipotona. Copilul a fost consultat atat de medicul de garda cat si de d-na dr Epure. Rezultatul: nu sunt probleme de natura neurologica. Totusi ne-am internat pentru investigatii mai amanuntite. Astfel, s-au efectuat analize de sange, urina (toate iesind normal, fara infectie urinara, urocultura sterila), ecografie transfontaneitala, ecografie abdominala, EKG, EEG cu rezultate normale. Am consultat si un medic urolog pentru adulti care a sugerat ca ar putea fi vorba despre o imaturitate a muschiului detrusor al vezicii urinare sau chiar de vezica hipotona. Mentionez ca in primele doua luni copilul urina fara greutate si in timpul somnului. Ne-am gandit la eventuale evenimente care ar fi putut determina aceasta situatie si mentionez ca la varsta de 5 zile copilul s-a inecat in timpul alimentatiei – situatie care, ni s-a spus la neurologie ca nu are nici o legatura cu situatia noastra; apoi ar mai fi vaccinul de la doua luni. La un moment dat ni s-a sugerat ca aceasta ar putea fi cauza unei tulburari, poate in functionarea nervului vag !!??
  In rest, copilul este vioi, ia in greutate normal.
  Ce credeti? Se poate ca vaccinul sa fie cauza acestei situatii? Sa continuam vaccinarea?
  Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 24. Ar fi interesant de stiut la ce interval dupa vaccinarea de la 2 luni au aparut simptomele?

  RăspundețiȘtergere
 25. Revin, si raspund ca am observat ca nu urineaza mai intai in timpul noptii chiar in saptamana cu vaccinul. Am sunat-o pe d-na asistenta si ne-a spus sa lasam copilul in pace ca nu trebuie sa urineze noaptea. Pe moment am crezut-o si nu am dat mare importanta dar observand copilul ne-am dat seama ca acesta facea glob vezical si ne-am alertat. In plus am observat ca si ziua urineaza cu efort.

  RăspundețiȘtergere
 26. Nu este total exclus ca vaccinul sa fi avut aceasta reactie adversa. Este posibil, desi este un lucru iesit din comun, intr-adevar.
  Este bine ca cel mic a fost investigat amanuntit pentru a exclude alte cauze,mai comune, de glob vezical.

  Legat de vaccinare: ar fi indicat sa se amane pana la rezolvarea acestei probleme si, eventual,pentru o maxima precautie, schimbata marca de vaccin folosita, la reluarea vaccinarii. Aceste lucruri le puteti discuta cu pediatrul copilului.

  Ca o concluzie-nu va poate nimeni spune cu certitudine daca vaccinul este de vina sau nu. Dar, atat timp cat exista o infima suspiciune legata de acesta, e mai bine sa amanati urmatoarele doze.

  RăspundețiȘtergere
 27. bebelusul meu are 2 luni jumatate si a facut joi vaccinul,fara sa faca temperatura..... pana in seara asta (37,8). este posibil sa fie de la vaccin?

  RăspundețiȘtergere
 28. Este posibil, desigur, la fel cum este posibil sa fi racit intre timp, de exemplu.

  Fiind copilasul asa de mic, este bine sa tineti legatura cu pediatrul pana cand febra va trece.

  RăspundețiȘtergere
 29. Buna ziua,

  Urmeaza sa efectuam ROR-ul copilului, doar ca acum cateva luni a avut Roseola Infantis. Mai e nevoie de vaccinare in cazul acesta? In ce conditii se poate anula vaccinarea?
  Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 30. ROR-ul protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Roseola este o alta boala si nu are legatura cu tulpinile acoperite de acest vaccin.

  RăspundețiȘtergere
 31. buna seara!am o fetita de 2 ani si 6 luni,in luna noiembrie am facut o doza de synflorix ,urmand in luna februarie sa facem a doua doza.este nevoie de doua doze sau merge doar o doza ca in cazul la prevenar?multumesc

  RăspundețiȘtergere
 32. In cazul Synflorixului se face si a doua doza la interval de 2 luni de la prima, la aceasta varsta.

  Sigur ca puteti sa n-o mai faceti, dar e posibil ca raspunsul la vaccin sa fie mai slab.

  RăspundețiȘtergere
 33. Buna seara,
  As vrea sa va intreb cat timp poate fi amanat vaccinul de la 6 luni astfel incat sa nu se anuleze efectul celor de la 2 si respectiv de la 4 luni? Am amanat deja aproape 3 luni din cauza problemelor medicale nerezolvate inca. Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 34. Dozele facute deja nu se anuleaza. Ele ofera protectie copilului, problema este ca, daca nu finalizati schema, aceasta protectie va fi de mai scurta durata.

  Asadar, pentru consolidarea raspunsului la vaccin este bine sa faceti toate dozele din schema chiar daca se intarzie cu cateva luni.

  RăspundețiȘtergere
 35. BUNA ZIUA...am o rugaminte si o intrebare la dvs!
  azi am facut vaccinele de 6 luni la fetita mea, si asistenta mi-a verificat fetita si la manuta ca sa vada cum arata vaccinul TBC dat la nastere..problema e ca fetita mea nu are nici un semn....si asistenta mi-a zis ca daca nu are urma trebuie repetat vaccinul!!! e adevarat?? chiar ma ingrijorez! daca da..la ce interval e la nastere se poate repeta?? si daca cumva cel de la nastere "a fost bun" nu are nimic ca i se mai administreaza unul peste??
  multumesc si astept raspunsul dvs

  RăspundețiȘtergere
 36. Buna seara

  Am o fetita de 2 luni si trebuie sa ii fac vaccinul la medicul de famile.Pe care schema de vaccinare ma sfatuiti sa merg? Cea gratuita sau sa cumpar vaccinul (infarix hexa) de la farmacie? Este vreo problema daca medicul de familie ii face vaccinul cumparat in locul celui din schema gratuita, desi acesta din urma la comandat deja? Ce imi puteti spune despre Rotarix? Are rost sa se administreze?
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 37. Buna seara

  In urma vaccinarii fetitei cu bcg acesteia i-a ramas o o umflatura in locul respectiv, iar acum (la 2luni jumate) i sa inrosit si a facut pojghita (ca si cand ar fi "copt" locul respectiv). Este normal? Am intrebat asistenta care i-a facut vaccinul si a zis ca este ok (vaccinul ar fi fost foarte bun). Asa este?

  RăspundețiȘtergere
 38. @ 6 luni TBC

  In mod normal, vaccinul BCG efectuat la nastere va produce o umflatura care se inroseste, poate supura si se va vindeca in jur de 2-3 luni lasand o cicatrice.
  Aceste simptome sunt un semn ca organismul a reactionat la vaccin.

  Daca acest lucru nu s-a intamplat, se va face o testare IDR (se injecteaza sub piele, pe antebrat o mica cantitate de substanta activa). Daca si aceasta testare este negativa, se va reface vaccinul.

  Medicul dumneavoastra de familie sau pediatrul copilului va pot indica unde puteti face aceasta testare in orasul dvs.

  RăspundețiȘtergere
 39. @ 2 luni

  Nu are rost sa cumparati alte vaccinuri din farmacie. Vaccinurile asigurate de stat sunt foarte bune si sunt produse de o firma straina renumita.

  Rotarixul este recomandat de rutina sugarilor din crese, camine, etc. Daca copilul dvs este sanatos, este crescut la domiciliu in conditii bune si nu frecventeaza aglomeratii, spitale, etc. riscul de a contacta rotavirusul din comunitate este foarte mic.

  RăspundețiȘtergere
 40. Reactia copilului la vaccinul BCG este una normala, inseamna ca organismul ei a reactionat la vaccin.

  Desigur, este bine sa acordati atentie leziunii pana la vindecare, existand risc de infectie pana la inchiderea ranii.

  RăspundețiȘtergere
 41. Doctorul meu m-a sfatuit atat la vaccinul de 2 luni, cat si la cele de la 4,6 luni sa-i administrez la o ora dupa vaccinare paracetamol fetitei, lucru pe care l-am si facut.Acest lucru scade eficienta vaccinului?Mentionez ca febra n-a facut).Ieri i-am facut vaccinul de la 1 an si mi-a spus sa nu-i dau supozitoare decat daca face febra.Azi noapte a facut febra 38.4, i-am dat paracetamol si acum este in regula.M-ar mai interesa daca este o dimensiune standard in ceea ce priveste semnul lasat de vaccinul tbc din maternitate.Fetitei nu i-a fost masurat, dar are acolo o floricica destul de mare.

  RăspundețiȘtergere
 42. Cicatricea lasata de vaccinarea BCG trebuie sa aiba minim 3 mm.

  Paracetamolul nu se mai administreaza profilactic dupa vaccin pentru ca s-a dovedit ca poate scadea raspunsul imun la vaccinare.
  De fapt, in mod normal, nu se administreaza nici un antitermic profilactic, ci doar daca copilul chiar face febra.

  RăspundețiȘtergere
 43. Buna ziua! Baietelul meu a facut vaccinul de 4 ani vineri si nu a avut nimic, iar sambata a inceput sa faca febra 38,5 locul intepaturii s-a inrosit si e foarte fierbinte.De atunci o tinem tot cu comprese pe picior si cu paracetamol.inca nu i s-a dezumflat piciorul de tot, iar acum are simptome de raceala, curge nasul,tuseste, are conjunctivita...Poate fi o reactie alergica la vaccin?Mentionez ca la celelalte vaccinuri administrate pina acum nu a avut nici o problema, acum pediatra spune ca e alergic si sa nu-i mai facem pe viitor nici un vaccin, de asemenea, sa evitam injectiile.

  RăspundețiȘtergere
 44. Simptomele generale ale copilului (febra,tuse, secretii nazale si oculare) sunt tipice unei viroze respiratorii si nu indica alergie.

  Inflamatia la locul vaccinarii de pe piciorus poate fi o reactie adversa la vaccin, mentionata si pe prospectul acestuia si care ar trebui sa treaca in cateva zile cu comprese si, eventual, un anti-inflamator.

  O alergie se manifesta prin eruptii pe piele (bubite), mancarimi ale pielii sau, in formele severe, prin umflarea fetei, a buzelor si dificultati respiratorii. Daca copilul nu a avut astfel de simptome, este putin probabil sa fie vorba despre o alergie.

  RăspundețiȘtergere
 45. Buna ziua!
  Baietelului meu nu i-a ramas cicatrice de la vaccinul BCG. Dupa vaccinarea din maternitate, a avut doar o mica pata rosie sub piele, care nu a facut abces. La controlul de 6 luni, medicul sau a masurat acea pata, a spus ca are 3 mm si ca e buna reactia. Dar, intre timp a disparut si acea pata rosie, acum nu se mai vede absolut nimic. Eu stiam ca trebuie sa existe cicatrice (ca urmare a abcesului, dar la el nu a aparut acest abces).
  Ar trebui sa fac ceva, sa merg cu el la alt medic?

  RăspundețiȘtergere
 46. Buna ziua,
  bebelusului meu de 3 luni i-a aparut o umflatura sub axila stanga, ca un val cu o cuta si se simte ca un muschi, nu moale gen grasime. Este posibil sa fie reactie de la BCG? Am observat-o acum 2-3 zile si inca nu am ajuns la doc din cauza frigului. Daca este de la vaccin este ceva serios?
  Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 47. @ BCG

  Nu ati precizat ce varsta are copilul acum, cat timp a trecut de la acea vizita de la 6 luni cand cicatricea avea 3 mm.

  RăspundețiȘtergere
 48. @ Fata Nesabuita

  Daca copilul este in stare buna de sanatate nu este o urgenta, puteti astepta cateva zile pana ajungeti la medic.

  Trebuie sa mergeti la consult, la pediatru, pentru a va lamauri ce este acea umflatura.

  RăspundețiȘtergere
 49. Buna ziua

  As dori sa va intreb daca se poate da oscilococcinum la o fetita de 3 luni pentru a preveni raceala.
  Eu sunt racita acum, iar sotul meu a fost saptamana trecuta.
  Pe micuta o alaptez, credeti ca ar putea sa se raceasca? Am auzit pareri ca daca este alaptata de la san atunci nu s-ar imbolnavi(ar primi imunitate de la mama).
  Daca se poate da oscilococcinum cum ar trebui sa il dau? Sau eventual vitamina C picaturi?
  Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 50. Nu este necesar sa-i administrati nici un fel de supliment la aceasta varsta.

  Laptele de mama reprezinta o protectie buna impotriva infectiilor pentru sugar. Nici un supliment alimentar nu se compara cu efectele benefice ale alaptatului.

  La fel de important este sa evitati expunerea fetitei la infectii. Este bine ca cea mica sa nu fie dusa in aglomerari (magazine, mall-uri, vizite, etc) si sa nu primiti acasa multe vizite in aceasta perioada mai sensibila.

  RăspundețiȘtergere
 51. Revin la dvs cu mentiunea ca azi noapte fetitei a inceput sa ii curga tare nasul si sa stranute )muculetii sunt transparenti, nu sunt galbui).
  Am fost la dr de familie si mi-a zis ca are putin rosu in gat. Ne-a prescris antibiotic, ceva pentru tuse si picaturi pt nas.
  Nu este totusi prea devreme ( la 3 luni) pentru antibiotice daca are doar putin rosu in gat?
  la plamani a zis ca nu se aude numic.

  RăspundețiȘtergere
 52. @ BCG completare la intrebare din 02.02.2012

  Copilul are acum 7 luni si jumatate, de la masurare a trecut 1 luna si jumatate. Nu era o cicatrice in adevaratul sens al cuvantului, era o pata rosie sub piele, foarte mica, maxim 3 mm (asistemta a masurat-o si a zis 3 mm). Eu am intrebat medicul de ce nu are cicatrice si de ce nu s-a format abces la suprafata pielii, cum stiam ca se formase la sora lui mai mare, medicul a spus ca reactia a avut loc in interiorul pielii, dar e bine si asa.
  Multumesc frumos!

  RăspundețiȘtergere
 53. Cel mai bine este sa intrebati medicul atunci cand va sunt prescrise antibiotice, daca acestea sunt imperativ necesare sau nu.
  Un alt sfat este sa aveti un medic specialist pediatru care vede copilul.

  Doar cel care consulta efectiv copilul va poate raspunde la aceste intrebari, nimeni altcineva.

  RăspundețiȘtergere
 54. @ BCG

  Probabil ca vaccinul a fost injectat ceva mai profund si reactia la suprafata a fost mai slaba.

  Daca a existat o reactie masurata si observata de un cadru medical, puteti sta linistita.

  RăspundețiȘtergere
 55. este posibil ca vaccinul de 1 an sa provoace o infectie intestinala?copilul avea un rosu in gat nevindecat la momentul vaccinarii iar la o sapt dupa vaccin ne-am dus la urgenta cu varsaturi bilioase...a facut metoclopramid intramuscular este periculos?

  RăspundețiȘtergere
 56. Vaccinul poate provoca usoare simptome similare unei viroze imediat dupa administrare.

  La o saptamana interval, insa, probabil ca micutul a contactat un virus intestinal care nu are legatura cu efectuarea vaccinului.

  RăspundețiȘtergere
 57. multumesc!...dupa vaccin mi s-a recomandat sa nu faca o luna nimic intramuscula iar la spital i s-a facut metoclopramid,este periculo?

  RăspundețiȘtergere
 58. buna ziua,
  in urma vaccinarii de 4 luni, fetita prezinta la nivelul intepaturii, o galma si o usoara roseata. mentionez ca i-am pus comprese reci imediat dupa vaccinare, asta intamplandu-se acum 2 zile. ce pot face pt reducerea umflaturii/galmei?
  va multumim

  RăspundețiȘtergere
 59. Buna ziua, Fetita mea face vaccin de desensibilizare la acarieni Alustal 350 LUNAR.Vineri 17.02.2012 a facut o doza si tot vineri am fost anuntata ca luni 20.02.2012 va face la scoala antipolio. Poate face fetita vaccinul? Sau dupa ce perioada poate face antipolio si apoi sa revina la vaccinul antialergic pe care il face lunar timp de 3 ani.

  RăspundețiȘtergere
 60. Daca umflatura este mica si nu pare sa o deranjeze nu se aplica nici un tratament, ea se va retrage.

  In cazul umflaturilor mari, dureroase, se pot administra anti-inflamatoare (nurofen).

  RăspundețiȘtergere
 61. Va trebui sa intrebati alergologul care ii face desensibilizarea.

  Cura de desensibilizare este mai importanta decat vaccinul, in acest moment, de aceea specialistul alergolog va decide cum veti proceda cu vaccinul anti-polio.

  RăspundețiȘtergere
 62. Buna ziua!In curand vom incepe schema de vaccinare. La 2 saptamani dupa primul vaccin, dorim sa iesim din tara, cu tot cu copil. In perioada asta de 2 saptamani, sau chiar dupa, mai exista posibilitatea sa apara reactii adverse? Ce ar trebui sa urmarim? Cat timp dupa vaccin nu sunt indicate tratamente injectabile? Nu ca as fi fana, doar verific informatii. :) Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 63. Buna ziua,
  As dori o parere va rog! Miercuri am fost cu fetita la vaccinul de 6 luni, i-am zis doctoritei ca fetita mai tuseste asa parca se ineaca si tuseste sec, insa a consultat-o si a zis ca nu are nimic si sa ii dam vaccinul. La 3 zile a facut febra 37.9 si a mai tusit ziua de cateva ori tot asa sec. As dori sa imi spuneti daca credeti ca este un efect al vaccinului sau este posibil sa faca o viroza, iar ceea ce ma nelinisteste cel mai tare este ca daca am facut vaccinul si cumva fetita a fost racita ce riscuri exista? Va multumesc! Astept raspuns

  RăspundețiȘtergere
 64. @ vaccin 2 luni

  Reactiile mai frecvente dupa vaccinul de 2 luni pot fi de tip durere sau inrosire la locul injectarii, febra usoara, capricii alimentare. Ele apar in zilele urmatoare dupa vaccin. Asadar, dupa 2 saptamani, este foarte putin probabil sa mai aveti reactii adverse.
  In general, recomandam ca o luna dupa vaccin sa nu se faca tratamente injectabile.

  RăspundețiȘtergere
 65. Tusea nu este o contraindicatie pentru vaccin, asadar nu este nici un risc daca l-ati facut.

  Este posibil ca fetita sa fi racit intre timp. Veti trata simptomele copilului in mod normal, conform indicatiilor medicului care o vede.

  RăspundețiȘtergere
 66. Buna ziua! Fetita mea a facut vaccinul de 1 an pe 20 ianuarie. Aseara am observat ca are o galma la fundulet, exact in locul in care s-a facut vaccinul. La manuta nu are nimic. Nu am observat pana acum. Ma ingrijorez pt ca a trecut mai mult de o luna de la vaccin. Dupa vaccin i-am pus compresa cu apa rece. Este normal sa dispara asa greu? Ar trebui sa mergem la doctor sa o vada? Nu cred ca o doare, nu tin minte sa fi reactionat in vreun fel cand am atins galma. Ce poate fi?

  RăspundețiȘtergere
 67. Injectiile intramusculare pot lasa aceste "galme", la orice varsta. Unele se resorb in timp, altele doar isi reduc dimensiunile.

  Desigur ca este bine sa mergeti la un consult, pentru siguranta si pentru a primi mai multe informatii de la un pediatru.

  RăspundețiȘtergere
 68. As vrea sa va cer opina dvs: in cazul adenopatiei axilare cu abces ca reactie adversa la vaccinul BCG spre ce inclinati, tratemntul chirurgical sau cu antibiotic? Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 69. Daca s-a diagnosticat abcesul, de regula este necesara o incizie pentru drenarea puroiului. Adeseori, antibioticele nu reusesc sa patrunda in abces, din cauza membranei care il inconjoara, de aceea pot sa nu fie eficiente ca singura terapie.

  Sigur ca fiecare caz se analizeaza separat si veti urma sfatul medicului care are in grija copilul.

  RăspundețiȘtergere
 70. Buna ziua!
  Am un bebelus de 4 luni si urma lasata de vaccinul facut la nastere inca este rosie si acum este cu puroi! Este normal? Se poate administra ceva ca sa ii treaca...crema sau betadina???....sunt ingrijorata sa nu il doara!
  Multumesc mult!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca suspectati ca s-a format puroi trebuie sa mergeti la un consult cu copilul.

   Ștergere
 71. Buna ziua, pt mamicile cu reactii adverse la BCG, respectiv adenopatii axilare, trebuie neaparat sa consultati un medic pneumolog , si noi suntem in aceeași situație si Facem tratament antituberculos, se pare ca sunt probleme in mai multe județe din tara in urma acestui vaccin , si trebuie urmat tratamentul, s-ar putea sa fie vorba de un lot de vaccinuri cu probleme, mentionez ca bebe are 4 luni jumate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. va rog din suflet sa-mi scrieti si mie in ce a constat tratamentul si care a fost evolutia. Am depistat adenopatia la 6 luni si la opt luni(8.06.2012)am inceput un tratament cu rifadina, Pana acum am facut si patru punctii din care i-au tot scos puroi. Va multumesc frumos!

   Ștergere
 72. buna ziua

  I-am facut un set de analize fetitei mele de 4luni jumate, si au iesit urmatoarele valori care imi ridica semne de intrebare:

  PLT 491
  MPV 7.50
  EOZINOFILE 3.90%

  GOT-AST = 71
  GPT-ALT = 26

  Va rig sa imi spuneti daca sunt probleme cu privire la aceste date. La medicul pediatru ajung abia vineri.
  Ma ingrijoreaza nivelul mare al GOT. Poate sa fie vreo problema? Fetita este alaptata doar la san.

  Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu sunt valori alarmante, asadar puteti astepta pana vineri.
   Explicatia pentru cresterea valorii GOT-ului o puteti gasi doar impreuna cu medicul care se ocupa de copil, pot fi mai multe explicatii: medicamente sau suplimente administrate copilului sau mamei,unele boli anterior analizelor si altele.

   Ștergere
 73. buna seara.am o fetita de un an si ieri iam facut vaccinul acela de un an.a facut temperatura peste noapte de 39.6.acum iar are 39.mentionez k iam dat nurofen iam pus comprese cu otet.acum nu stiu ce sa mai fac.ma gandeam sa chem salvarea,dv ce spuneti?????

  RăspundețiȘtergere
 74. Ce parere aveti despre administrarea vaccinului PREVENAR 13 concomitent sau dupa vaccinul obligatoriu de la 2 luni?Copilul a fost diagnosticat cu stafilococ auriu cand avea o luna(se pare ca de la nastere, din maternitate, il avea), am stat in spital sub tratament cu el si acum, la 3 luni, i s-a facut vaccinul de 2 luni si medicul de familie a refuzat sa-i faca si prevenar 13(pe care l-am achizitionat la sfatul medicului din spital).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Prevenarul se poate face de la 6 saptamani de viata si se poate administra concomitent cu alte vaccinuri ( in zone musculare diferite, desigur).
   Nu stiu de ce medicul de familie a refuzat administrarea, cel mai bine este sa discutati acest lucru cu acesta.

   Este bine sa stiti ca Prevenarul nu are nici o legatura cu Stafilococul sau cu preventia infectiei cu stafilococ. El este menit sa previna infectiile cu anumite tipuri de Streptococ, acesta fiind alt tip de bacterie fata de stafilococ.

   Deasemenea, este bine sa aveti si un specialist pediatru la care sa mergeti cu copilul. Un pediatru va poate da mai multe lamuriri punctuale despre aceste probleme.

   Ștergere
 75. Buna ziua!
  Am citit ca sunt multe cazuri de rujeola si rubeola in Timisoara. In aceste condtii, este riscat sa merg cu copiii in locuri aglomerate (magazine, biserica)? Fetita are 2 ani si jumatate si este vaccinata ROR, dar am citit ca si copii vaccinati au fdacut rujeola, fiindca ar fi vorba de o alta tulpina de virus rujeolic. Baietelul are acum 10 luni si a fost alaptat pana la 6 luni. Mai poate avea anticorpi de la mine? Eu nu am avut decat rubeola cand am fost copil(cred ca am fost vaccinata pentru rujeola, nu stiu exact cand s-a inceput vaccinarea pt. aceasta boala, am 35 de ani acum), dar am inteles ca anticorpii rezultati in urma vaccinarii nu persista toata viata, deci s-ar putea ca baietelul sa nu fi primit deloc anticorpi pt. rujeola?
  Multumesc frumos!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca fetita a fost vaccinata, este in siguranta, sunt exceptionale cazurile de imbolnavire dupa vaccinul ROR.

   Baietelul nu este protejat, insa. Chiar daca dumneavoastra ati facut unele din aceste boli sau ati fost vaccinata, anticorpii aceia nu sunt utili pentru copil in cazul acestor boli (rujeola, rubeola, varicela, oreion). El este protejat doar daca face vaccinul.

   Ștergere
  2. Sunt periculoase aceste boli la varsta de 10 luni?

   Multumesc frumos!

   Ștergere
  3. La un copil sanatos si bine ingrijit nu pun probleme majore, chiar daca se imbolnaveste.

   Ștergere
 76. Buna ziua,
  copilul meu a implinit varsta de 2ani si au fost efectuate vaccinarile de 2 si 4luni.Trebuie refacuta schema de vaccinare sau administrat vaccinul de 6 si 12luni in continuare?
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 77. Din pacate, in lipsa vaccinului de 6 luni, vaccinarea impotriva Hepatitei B este incompleta si posibil ineficienta (cele 3 doze trebuie efectuate in 6 luni). De aceea este prudenta repetarea macar a vaccinului anti-hepatitic. Pediatrul copilului va poate da mai multe informatii.

  RăspundețiȘtergere
 78. Baietelul meu a facut schema de vaccinare Infarix -2,4,6 ,1an +Priorix .Dupa nici un vaccin nu a facut febra sau stari de rau . Este bine sau nu ? Am inteles de la unele persoane ca copii care au un raspuns imun prost nu fac febra si vaccinurile nu si-au prea facut efectul .Mi-e greu sa cred asa ceva, insa totusi curiozitatea ma impinge sa va intreb .

  Deasemenea am facut 2 doze de Synflorix pana in 2 ani . Mai este necesara o alta doza ? (acum are 2 ani si 5 luni )
  Va multumesc
  Numai bine

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa cum bine ati intuit, febra dupa vaccinare nu are nici un fel de legatura cu eficacitatea vaccinului. Ea este un efect advers care apare ocazional, la o minoritate dintre copii, si care nu are nici o semnificatie speciala.
   Majoritatea copiilor, la fel ca si baietelul dumneavoastra, nu prezinta nici un fel de efect advers.
   A treia doza de Synflorix este necesara doar daca primele doua doze s-au facut inainte de 1 an.

   Ștergere
 79. Fetita mea a facut joi vaccinul de 4 luni. La consultul medicului de familie s-a considerat ca poate sa ii fie administrat vaccinul ( ascultata la plamani si verificata in gat cu spatula). In ziua respectiva copilul nu a prezentat nici un simptom, dar la o zi a inceput sa tuseaca ( fara secretii nazale).Este ceva grav daca au intervenit aceste reactii sau pot fi reactii normale dupa vaccin? Este week-end iar la spilalul de copii consulta doar urgente, ce pot sa ii administrez pana o vede un medic ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tusea poate fi semnul unei raceli mai degraba decat o reactie la vaccin. Daca copilul nu are febra sau stare generala afectata se poate astepta pana luni.
   Oricum, serviciul de urgente pentru copii va vedea orice copil care se prezinta acolo, la orice ora. Desigur ca este bine sa nu aglomeram urgentele cu situatii care nu pun probleme dar, oricand aveti ingrijorari reale legate de starea de sanatate a copilului, puteti merge si in serviciul de urgente fara probleme.

   Ștergere
 80. Ce parere aveti despre ,,batista bebelusului,,(cea care se conecteaza la aspirator)? Eu ii scot fiicei mele secretiile din nas cu acest dispozitiv. Medicul de familie nu mi-a recomandat-o deoarece ar irita caile respiratorii ale copilului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Puteti sa o folositi fara probleme. Nu irita caile respiratorii decat daca o folositi excesiv sau ne-conform cu indicatiile de pe ambalaj.

   Ștergere
 81. Am o fetita de 2 ani si 5 luni si ii coace vaccinul facut in manuta la nastere. Ce ar trebui sa fac? Astept raspuns.Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie sa mergeti la un consult la pediatru pentru a vedea despre ce e vorba. La 2 ani, vaccinul BCG ar trebui sa fie de mult cicatrizat.

   Ștergere
  2. Tot eu cu vaccinul copt cu fetita de 2 ani si 5 luni. Credeti ca poate fi ceva grav ca momentan suntem plecati si nu pot ajunge f repede la doctorul pediatru. MULTUMESC

   Ștergere
  3. Daca copilul se simte bine, se poate astepta cateva zile pana ajungeti la pediatru.

   Ștergere
 82. Fetita mea in varsta de 4 luni si 2 sapt a fost diagnosticata cu bronseolita incipienta. I s-a prescris ceclor 125 mg,(0,5 ml * 3/zi) eubiotics ( 2 pl/ 2 pe zi, ambroxol( 5 picat/ 3 zi) , predinson ( 1/2-1-1/2pe zi) si nurofen( 2,5 * 3/zi) La putin timp dupa inceperea tratamentului i-au aparut scaune apoase si i-am facut mucilagiu din orez care i l-am adaugat in laptele formula. Scaunele moi pot aparea de la tratamentul cu antibiotic - este pentru prima data cand i-a orice fel de medicament ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este posibil ca aceste scaune sa fie cauzate de antibiotic. Este bine sa va adresati pediatrului care o vede pe fetita si in aceasta problema.
   Mucilagiul de orez este bun pentru a ajuta la normalizarea scaunelor.

   Ștergere
 83. Buna seara. Am facut fetitei mele vaccinul de 4 ani. Nu a facut febra, in schimb la 2 zile de la vaccin are umflata si rosie zona vaccinului cu aprox 8 cm. Cand pun mana frige. Ce ma sfatuiti sa fac? E ceva in neregula? De cand s.a nascut am vaccinat.o cu infarix

  RăspundețiȘtergere
 84. Probabil ca afacut o reactie locala la injectie. Este bine ca fetita sa fie vazuta de un pediatru pentru a stabili daca e necesar un tratament local sau nu.

  RăspundețiȘtergere
 85. I-am făcut fetitei mele vaccinul de 1 an in data de 27 apr.,iar a treia zi dupa vaccinare a avut temperatura 38,1 intrarectal,seara,noaptea la fel si a patra zi a avut din nou temperatura.Prima data i-am scăzut-o cu sup de paracetamol apoi cu 5 ml calpol. Se poate ca febra sa fie cauzată de vaccin?Dacă da,de ce nu a făcut din prima zi?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este putin probabil ca dupa zile febra sa fie cauzata de vaccin.
   Mult mai probabil este ca fetita a facut o viroza de sezon in aceste zile.

   Ștergere
 86. Buna ziua,
  Baietelul meu are acum 11 luni jumate, as dori sa ma informez in legatura cu vaccinul ROR. La 7 luni el a avut rubeola si la testele de alergie a iesit ca este alergic la albusul de ou. Imi recomandati efectuare vaccinului ROR? Mentionez ca vaccinarile anterioare au fost ok.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vaccinul este contraindicat doar copiilor cu reactii foarte severe la ou. In rest, el se administreaza normal.
   Cel mai bine este sa consultati alergologul care i-a interpretat testele de alergie.

   Ștergere
 87. Buna ziua .In toamna ne pregatim de gradi - baietelul va implini 3 ani . In jurul varstei de 10 luni a racit prima data-bronsiolita, urmata de o alta bronsiolita la 1.2 luni si o pneumonie la 1.8 luni .A urmat in ultimele 9 luni tratament cu Singulair si Aerius prescris de alergolog, si a efectuat Synflorix 2 doze la 1.6 si 1.8 luni . Momentan nu mai ia nimik , insa pediatra ne spunea ca putem face si Bronhovaxom cure de 3 luni pt protectie . Totdeauna analizele de imunitate au iesit la limita inferioara si valoarea IGE Total ii iese marita .Insa nu se descopera exact alergia .Panel 2 respirator facut la 2 ani la clinica Medlife a iesit negativ ,desi alergologul banuia o alergie la acarieni. In timpul bronsiolitelor si al pneumoniei nu a tusit ci a respirat rapid si greoi ,avand saturatie oxigen chiar 84% la pneumonie .Apoi a mai racit insa nu a mai respirat greoi a avut foarte multe mucozitati ,stranuturi ,i-am facut aerololi si i-am scos mucisorii cu batista bebelusului .Pediatra i-a dat si antibiotic insa ,de teama cred sa nu se agraveze si si-a revenit cam in 4 -5 zile de fiecare data .

  Ce ne recomandati pt el tinand cont ca va intra in colectivitate?

  RăspundețiȘtergere
 88. Puteti sa faceti cura de Bronho-Vaxom precum si vaccinul anti-gripal la toamna.
  E bine sa stiti ca toate aceste vaccinari nu acopera decat maxim un sfert din numarul microbilor care produc aceste boli de sezon. Restul, peste 75 % sunt cauzate de virusuri impotriva carora nu exista nici o protectie anume. Copilul se va imbolnavi mai des la intrarea in colectivitate, nu aveti cum sa evitati acest lucru, este o faza normala care trece intr-un an-doi.
  Ideal este sa aveti un pediatru care nu il va pune pe antibiotic pentru orice viroza banala, cum sunt majoritatea imbolnavirilor, de altfel.
  Sunt binevenite si niste analize care sa verifice daca nu existe anemie sau alte carente care predispun la infectii, precum si un examen ORL.

  RăspundețiȘtergere
 89. Multumim mult pentru raspuns

  Am facut analize -nu are carenta de fier sau calciu .
  Sunt speriata insa pt ca desi analizele aratau ca nu are probleme in aceasta sfera ,pediatrul ne-a pus sa ii dam calciu +d3 -sirop 3ml pe zi - o luna de zile ,spunand ca a crescut frumos insa pt ca alearga toata ziua prin curte si mai cade e bine pt osatura. Copilul arata bine e inalt si bine facut .Acum am flat de la o colega de serviciu ca lor le-a recomandat numai 10zile siropul si sper din suflet sa nu ii dauneze cu nimik faptul ca a luat o luna

  Daca acordati si consultatii fizice si nu numai online asteptam un contact.

  RăspundețiȘtergere
 90. Nu-i dauneaza cu nimic daca a luat o luna.
  Exista mai multe scheme de administrare a calciului, depinde de la caz la caz.
  Consult zilnic la clinica Medicis, Timisoara. Mai multe informatii gasiti chiar pe acest blog, la sectiunea "Despre" (coloana din dreapta).

  RăspundețiȘtergere
 91. Crstina,
  Am o fetita de 1 luna si jumatate.La o luna si 5zile la administrarea de LP Humana, in completarea laptelui matern-cca20ml, a facut soc anafilactic (tratat de urgenta cu adrenalina aerosoli si HHC). Mentionez ca era a 3 -4 administrare de LP.In spital s-a pus Dg. de alergie la proteina din lapte de vaca.IgE la PLV este in lucru, iar noi dam in completarea laptelui de san Neocate si e bine. Pentru vaccinarea de 2,4,6 luni parerile sunt impartite. Sa facem vacinul sau sa amanam?
  Astept raspunsul cu emotie! Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vaccinarile obligatorii nu contin compusi din laptele de vaca si nu ar trebui sa puna probleme.
   Intrebarea aici este daca fetita a facut intr-adevar reactie la proteinele din lapte sau la alti compusi din acel lapte praf. Sfatul meu este sa discutati aceste probleme cu un alergolog, in functie de rezultatul analizelor.

   Ștergere
 92. Buna ziua,
  Urmeaza sa fac vaccinul copilului meu de 6 luni. Daca pauza dintre vaccinul de 4 luni si cel de 6 luni este de 51 de zile in loc de 60 exista probleme? Spun asta deoarece vaccinul din martie a fost facut pe data de 19 si maine (cand suntem programati) este 10. Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 93. Buna ziua.
  Luna viitoare terminam tura I de bronhovaxom(cele 3luni) .ne-a fost recomandat pt raceli grave (cu antibiotic si aerosoli )repetate si sincer sper sa il ajute
  Apoi in iulie la mijlocul lunii plecam la mare . E vreo problema
  Ce indicatii/contraindicatii sunt pentru copil ? Are 2.5 ani .
  Pana la ce ora putem sta la plaja si aici ma refer daca putem sta pana la ora 11-11.30 ? caci apoi nici noi nu agreem .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mersul la mare nu are nici o contraindicatie, este chiar indicat.
   Trebuie doar sa aveti grija mai mare la expunerea copilului la soare. Se vor folosi creme de protectie cu FP 50+ pentru cel mic, aplicate repetat, palarioara de soare sau chiar hainute usoare pe plaja, daca copilul are tenul deschis.
   Actual se recomanda evitarea expunerii la soare intre orele 11 si 16 atat pentru adulti cat si pentru copii.

   Ștergere
 94. O intrebare extra daca imi permiteti . Am un copil de 2 ani si jumatate .Am luat pastile anticonceptionale timp de 4 luni pentru ovare micropolichistice .problema s-a rezolvat (am facut eco). Insa medicul mi-a spus sa am grija la o posibila sarcina. Tarziu insa ...caci am avut deja un contact neprotejat .
  Este foarte grav ? Poate avea copilul probleme in cazul in care raman insarcinata ?
  Medicul mi-a spus in gluma --ei ,hai ca nu s-a prins asa repede ...insa nu se stie

  Ce parere aveti ?
  Stiu ca nu e la obiect , insa va rog ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La nivel de studii stiintifice pe aceasta tema, rezultatele sunt destul de ambigue.
   S-a emis ipoteza ca anticonceptionalele ar fi asociate cu un risc mai mare de malformatii fetale dar studiile nu au reusit sa demonstreze acest lucru.
   Asadar, aveti mari sanse la o sarcina absolut normala, cel putin din acest punct de vedere.

   Ștergere
 95. buna,am o fetitza de 2 ani si 3 luni,din cauza problemelor de sanatate am intarziat rau cu vaccinurile,cel 4 luni la facut la un an iar cel de 6 luni inca nu la facut,se mai poate recupera,adica mai are efect daca il facem acum,sau e periculos.Medicul de fam a zis ca se poate recupera pana la 3 ani,dar mie frica sa-l fac

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este periculos cu nimic. Puteti sa-l faceti.

   Ștergere
  2. dar mai trebuie repetate cel de 2 si 4 luni?mai are efect cel de 6 luni dupa atata timp?

   Ștergere
  3. E bine sa faceti toata schema, pe cat posibil. Intr-adevar, raspunsul la vaccin este mai slab din cauza acestor decalaje, dar oricum, este mult mai bine decat sa nu fie facut deloc.

   Ștergere
 96. Buna ziua,

  Fetita mea de 4.5 ani a fost infectata cu bacil TBC, a facut tratament 6 luni. Azi am fost la dispensar TBC sa ii fac IDR si mi-au spus ca nu se mai fabrica sau nu se mai face. Ce ii pot face in loc?

  Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie sa discutati cu medicii penumologi care s-au ocupat de tratamentul copilului timp de 6 luni legat de testarea IDR. Nu exista alte seruri care sa il inlocuiasca pe cel folosit la IDR, asadar va trebui ca medicul care s-a ocupat de copil sa foloseasca alte metode prin care se va stabili daca tratamentul a fost eficient.

   Ștergere
 97. Ioana Popescu21 mai 2012, 11:18

  Buna ziua. Samabata dimineata copilul meu de 2.7 luni s-a trezit cu mucisori si temperatura .Toata ziua a avut intre 38.8 -39.2 . Desi i-am dat Panadol 9ml si la 4 ore dupa i-am pus si un Novocalmin caci ardea tot corpul ,dar mai ales fruntea si caputul, nu i-a scazut temperatura . Mucisori galbeni lichizi si tuse -nici productiva, nici seaca ,combinata.Pediatra nu mi-a raspuns la telefon(nici nu ma asteptam sambata, e de inteles).I-am dat Sinupret cf prospect 15pic/3 ori zi ,Bioparox in gat, Vibrocil in nas si Xyzal picaturi antialergen (asta pe baza experientelor racelilor trecute) .Sambata noaptea a facut temperatura 40 .I-am dat Augumentin 5 ml/12 ore si sper din inima sa nu fi gresit. La fiecare raceala din pacate am ajuns la pediatru si am ajuns la antibiotic- mai devreme sau mai tarziu cand deja coborase la plamani. Am asteptat ,poate nu ii dau, insa mi-a fost teama deoarece avea frisoane si gemea , in plus tusea si nu se desfunda cu nimik in nas. Abia la 4 dimineata a adormit. Ieri seara am renuntat la Sinupret si i-am dat Mucosolvan 3ml caci tusea din ce in ce mai des si i-am facut un aerosol cu Dexametazona 0.7ml+ ser fiz. Astazi s-a trezit bine,mucisori putini si tuse relativ usoara (nu stie sa sufle nasucul si e foarte greu-are multe mucozitati).

  Intrebare :tratamentul aplicat pana acum este corect ? oare Mucosolvan este suficient pe tuse ,sa il ajute sa expectoreze ? aerosoli nu i-am mai facut .

  o sa mergem diseara la pediatra sa il vada,ne-a programat la ora 20, ma intreb daca am procedat bine cu puiul meu ...sper sa fie ok

  RăspundețiȘtergere
 98. Ioana Popescu21 mai 2012, 12:35

  Am uitat sa precizez ca a urmat tratament cu Bronhovaxom -2 luni (10 zile/luna).Exact vineri a terminat pliculetele.
  Multumesc MULT pentru raspuns.

  RăspundețiȘtergere
 99. Ioana Popescu22 mai 2012, 09:08

  Diagnosticul a fost de pneumonie interstitiala ne-a spus ca se aude un murmur la plamani si dispnee . Continuam cu augumentin 5ml la 12 ore, Ketof si Salbutamol 5 ml/12 ore. In gat Bioparox si Tantum verde alternativ. In nas Olinth . Atat Are rosu puternic in gat amigdalitele foarte mari .

  Ce parere aveti de tratament ?
  Multumesc pt raspuns

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este un tratament normal, daca s-a pus diagnosticul de pneumonie interstitiala.

   Ștergere
 100. Fetita mea a fost hranita pana la varsta de 5 luni cu lapte formula,dupa am inceput diversificarea. Are 5 luni jum. si am inceput sa ii dau pranzuri de mancare astfel:
  06.00 lapte formula
  10.00 branza cu banana
  14.00 supa de legume
  18.00 mar cu biscuite
  22.00 lapte formula. Trebuie sa ii mai dau si gustari de lapte intre mese? adica la 2 ore dupa ce i-am dat masa? Momentan copilul are 5 LUNI JUM.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt cam putine doar 2 mese de lapte la nici 6 luni. Puteti inlocui marul cu biscuite cu cereale cu lapte, de exemplu. Oferirea de lapte suplimetar, daca copilul mai vrea, se va face imediat dupa mesele diversificate, in completare, nu intre ele.

   Ștergere
 101. Buna ziua. In urma unui consult oftalmologic, fetitei mele de 1 an i-au fost prescrise tablete de Pro-Visio pentru stimularea nervului optic.In prospect totusi am citit ca nu este indicat copiilor sub 3 ani.Ce pot face? Ii administrez medicamentul oricum?
  Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest lucru trebuie sa il discutati cu oftalmologul care i-a prescris tratamentul. Nestiind care este problema oculara (diagnosticul) si nefiind de specialitate oftalmolog, nu va pot da un raspuns.

   Ștergere
 102. Buna ziua. Va rog din tot sufletul sa ma ajutati cu un sfat,pentru ca am ajuns la disperare.
  Fetita mea, in varsta acum de 2 ani si 8 luni, tuseste sec de aproximativ 9 luni, tuse care fiind in acces ii provoaca voma. Am fost la nenumarate controale la diferiti medici,si a urmat diferite tratamente, dar tusea nu cedeaza.
  A luat 3 luni montelukast teva, iar in continuare singulair de 4 mg tot 3 luni, deci are in total 6 luni de cand ia acest medicament. I-am facut aerosoli cu flixotide si ser 10 zile, apoi alt tratament a fost cu dexametazona si ser, bineinteles impreuna cu siropuri de tuse , antialergice si singulair-ul.
  Cat timp ia tratamentele tusea cedeaza, dar apoi reapare. Asta m-a dus cu gandul ca ar putea fi pe fond alergic si i-am facut ige-ul total care a iesit de 3 ori mai mare decat normalul ptr varsta ei, si cateva analize ptr ige specifice (praf de casa, mucegaiuri, par de animale, gluten si lapte),reiesind ca are alergie la laptele de vaca,celelalte fiind negative.
  Am exclus de acum 1 luna tot ce inseamna lapte si produse lactate, nu consuma nimic cu lapte de vaca.
  Totusi continua sa aiba accese de tuse, iar daca ii dau cam la 24 de ore cate 5 picaturi de xyzal, nu mai tuseste absolut deloc. Daca trece 1 zi si nu-i dau picaturile, o ia iar tusea pana vomita.
  Acest aspect ma deruteaza, daca este astm bronsic cum mi s-a zis, de ce cedeaza accesele de tuse doar la cateva picaturi de antialergic? de ce nu necesita ca in alte cazuri si alta medicatie, de exemplu antiastmatica?
  Sa mai fie vorba si de alta alergie, pe care nu am depistat-o?Iar daca ar fi asa, de ce s-ar manifesta zilnic prin tuse? intra zilnic in contact cu respectivul alergen?ea tuseste si in casa, si afara, daca ar fi la polenuri sau puf, s-ar manifesta tusea chiar daca nu iese din casa?
  Mi s-a mai spus ca aceste tratamente antialergice contin o componenta care de fapt nu blocheaza eliberarea de histamina, ci doar comanda centrului tusiv din creier sa opreasca tusea,si de aceea tusea reapare dupa un timp chiar daca nu copilul nu a intrat iar in contact cu vreun alergen. Dumneavoastra ce parere aveti?
  Va rog din tot sufletul sa ma ajutati, ma doare sufletul sa-mi vad copilul cum se chinuie, am privat-o de bucuria de a manca ca orice copil dulciuri, pe care le ravneste cand le vede la alti micuti, si totul fara nici un rezultat, tusea persista si in lipsa alergenului proteina lactata.
  Indrumati-ma va rog ce alte investigatii sa-i mai fac, ce alte cauze ar putea fi responsabile de tusea aceasta?
  Daca as interna-o intr-un spital de copii, oare i s-ar face mai multe investigatii? Eu de una singura nu mai stiu ce sa fac ,la ce sa ma gandesc si unde sa o mai duc.
  Mi-e frica sa nu faca deficienta de calciu in lipsa lactatelor de origine animala, precizez ca ii dau doar lapte vegetal (migdale si soia) doar 250 ml pe zi, si din cand in cand branza si iaurt de soia.
  Nu o pot testa ptr toti alergenii posibili, mai ales ca la varsta ei nu o testeaza prin intepatura , ci trebuie prin analize de sange, care sunt foarte scumpe. Sa continui sa-i dau zilnic cateva picaturi de xyzal, nu are efecte adverse administrarea prelungita? Un consult pneumolog ar fi util la varsta ei, chiar daca va refuza categoric sa sufle in spirometru? Nu a facut la plamani nici o radiografie, ar fi necesara totusi?
  Imi cer scuze ca am scris atat de mult, dar va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta cu un sfat, ptr ca nu mai stiu la cine si cui sa-i cer ajutorul.
  Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare probabilitate ca este vorba despre fenomene alergice. In astfel de cazuri, tratamentul trebuie luat permanent. El se intrerupe periodic, pentru a vedea cum reactioneaza copilul dar, daca simptomele reapar, se reia si tratamentul.

   Trebuie sa discutati cu un specialist alergolog, obligatoriu. Testele cutanate (prick test) se pot face la si 2 ani, intr-un serviciu de alergologie.

   Ștergere
 103. Buna ziua!

  am facut vaccinul de 4luni -infanrix,in urma cu 4 zile,insa de azi dimineata i s-a umflat piciorul la locul vaccinului si s-a inrosit. apoi s-a inrosit pe alocuri si celalat picior.fetita plange. ce pot face? multumesc

  RăspundețiȘtergere
 104. buna ziua!baietelul meu de 6 luni a facut dupa vaccinul de 2 luni o dermatita atopica destul de grava, nu i-am facut vaccinul de 4 luni pt.ca era plin de bubite,acum se simte mai bine se irita usor daca se freaca de ceva(are pielea fff sensibila)si ii mai apar cand si cand bubite pe fata si f putin pe piept.As putea acum sa ii fac vaccinul de 4 luni? nu este periculos?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest lucru trebuie sa il discutati cu pediatrul sau alergologul care l-a tratat pe copil. O dermatita atopica nu este o contraindicatie pentru vaccinare. Daca copilul are, insa, alergii dovedite, severe, atunci trebuie avuta mai multa atentie la vaccinare.

   Ștergere
 105. Ioana Popescu28 mai 2012, 14:20

  Revin cu o intrebare. De fapt am mare nevoie de un sfat .Dupa o saptamana de augumentin era in continuare racit -nas infundat ,tuse .I-a schimbat antibioticul- Azitromicina 3 zile 5 ml la 24 ore+Ketof+Salbutamol si i-a dat adrenalina aerosoli 1 zi/3 zile. Au trecut si zilele acestea si iata ca astazi are tot mucisori si tot o tuse productiva , nu deasa , de la atat nas infundat zic eu .Nu stiu ce sa mai fac . Febra nu a mai facut din primele zile de augumentin Acum dna doctor a intrat in concediu-a nascut fata dansei.

  Sa continui medicatia fara antibiotic pana ii trece ? Sunt ingrozita .
  Mie- frica sa nu recidiveze mai tarziu din cauza tratarii ineficiente .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tusea, dupa o raceala, poate sa persiste mai multe saptamani si bombardarea copilului cu antibiotice nu are nici un efect benefic.
   Daca sunteti ingrijorata, cel mai bine este sa mergeti la un consult la alt pediatru, pana cand se intoarce medicul dumneavoastra.

   Ștergere
  2. Ioana Popescu29 mai 2012, 10:12

   MULTUMESC MULT pt raspunsul rapid. L-a vazut alt medic din Buc si ne-a spus ca e ok la plamani si pentru ca mai are cateva mucozitati sa ii mai administram ketof 3zile. Pneumonia a trecut.

   De emotii am uitat insa sa intreb daca ii mai pot da Bronhovaxom .Ar trebui sa ia cele 10 plicuri -a treia tura peste cateva zile .
   Dupa parerea dvs mai este indicat sa il dau ?

   Va multumesc inca odata si mult succes .Sunteti un medic extraordinar si dedicat si aveti si rabdare sa raspundeti la mesaje .Am vazut ca nu sunteti din Buc ...din pacate pt noi .Numai bine

   Ștergere
  3. Este bine sa faceti schema intreaga de Bronho-Vaxom. Daca copilul este bine si mai are doar o tuse post-raceala, se poate administra fara probleme.

   Ștergere
 106. Fetita mea are 5 luni si 3 sapt. Astazi 29.05.2012 a facut vaccinul de 4 luni( s-a decalat cu o luna schema de vaccinare din anumite motive).Am omis insa sa ii spun medicului de familie ca in urma cu 3 sapt copilul a terminat un tratament cu antibiotic ( Ceclor) pentru o bronseolita incipienta. Pot aparea complicatii grave?(La examenul facut inainte de administrarea vaccinului copilul a fost sanatos)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu are nici o legatura tratamentul acela cu vaccinarea. Daca copilul este sanatos in momentul vaccinarii, este ok.

   Ștergere
 107. buna ziua,azi am facut vaccinul de 2 luni.la cateva ore dupa vaccin am observat o reactie ciudata pe care nu am mai intalnit-o pana atunci.in timp ce il alaptam am vrut sa-l mut de la sanul stans la cel drept.in momentul acela bebe a ramas teapan cu o privire pierduta si nu respira.l-am ridicat batandu-in pe spate,l-am scuturat bine,si in cele din urma si-a revenit.mi-am sunat pediatrul care ma linistit spunand ca este o reactie la vaccin.sunteti deacord?daca se mai intampla ce imi sugerati sa fac.va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pot aparea asemenea fenomene in primele 48 de ore de la vaccin, desi sunt rare.
   Daca astfel de episoade se repeta, va trebui sa va adresati medicului pentru un consult amanuntit.

   Ștergere
 108. Buna ziua. Copilul meu in varsta de aproape 8 ani a facut toate vaccinurile prevazute in programul de vaccinare, inclusiv pe cel de la inceputul clasei I si cu toate acestea a facut rubeola. Care mai este de fapt rolul vaccinului? Nu cumva este doar un pur COMERT? De ce mai chinuim copiii suportand intepaturile sau poate chiar infectii sau alte efecte secundare cu urmari grave ,uneori?
  Va multumesc pentru respuns.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu pot sa intru in astfel de polemici, chiar daca va inteleg frustrarea. Utilitatea vaccinurilor este incontestabila prin faptul ca previn boli grave, unele dintre ele cu potential letal.
   Pot exista mai multe variante pentru ce s-a intamplat in cazul dvs, fie copilul nu a prins prima vaccinare ROR ca sugar(vaccinul a fost introdus spre sfarsitul anului 2004 dar a durat ceva vreme pana cand a fost implementat national), fie nu a fost vorba de rubeola ci de alta viroza eruptiva fie raspunsul individual la vaccin a fost mai slab, ceea ce se poate intampla in cazuri rare.

   Ștergere
 109. buna ziua.
  sunt gravida si trebuie sa nasc in orice clipa. m-am documentat si am tot citit despre vaccinurile care se fac la nou-nascuti. sincer, ce am citit nu a fost de bine(avand reactii adverse).
  va rog frumos sa imi spuneti daca ii bine sa ii fac tbc si hepatita b la nastere? la ce reactii adverse grave sa ma astept? iar daca nu ii fac injectiile la copil si mai tarziu copilul ia aceste doua boli, se pot trata? hepatita b am inteles ca se transmite prin sange,saliva sau de la mama, dar nici eu si nici sotul nu avem hepatita b. iar tbc am inteles ca se poate lua din aer de la oricine care ii infectat. se poate trata copilul dupa ce le ia?
  va multumesc?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra despre aceste lucruri. Acesta va paote explica pe larg la ce riscuri va expuneti copilul prin omiterea vaccinarii. E vorba despre riscuri reale, nu despre informatii hazardate pe care le gasiti pe diverse site-uri.

   Ștergere
 110. buna ziua!

  baietelul meu de aprox 2 ani si 2 luni nu a facut vaccinul ROR la timpul potrivit, din cauza isteriei create pe seama acestui vaccin. se mai poate face acum, sau macar vaccinul anti-pojar?

  EU nu stiu sa fi avut bolile copilarie? cum pot afla?
  va multumesc!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se poate face vaccinul ROR si mai tarziu cu un rapel la varsta scolara.
   Doar analizele de sange ne pot informa daca o persoana a avut anumite boli virale. Ele sunt, insa, destul de scumpe si nu au utilitate aici. Poate doar rubeola sa treaca neobservata, fiind o boala relativ blanda. Oreionul si rujeola, insa, sunt destul de clare si de zgomotoase clinic.

   Ștergere
 111. Uneori ma mir si eu de cata lipsa de informatie exista . Sau informatii incomplete scrise de
  necunoscatori pe diverse site-uri
  Nu mai cititi tot ! Discutati cu medicul personal eventual cu un pediatru.

  Vaccinurile au rolul de a proteja copii. E mai bine sa tratezi decat sa previi ? De cand ? Si unele boli deja contactate lasa sechele groaznice ...
  Cele doua vaccinuri-tbc si hep.b se fac in spital in 24 de ore de la nastere de catre personalul medical . ulterioarele - asistenta pediatrului cf schemei de vaccinare .

  Ma scuzati dna doctor dar nu m-am putut abtine !

  RăspundețiȘtergere
 112. va multumesc pentru raspuns! *vaccinul ROR* . mai am o intrebare, facut la aceasta varsta, mai are acelasi efect?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E posibil ca efectul sa nu fie maxim dar, oricum, este mult mai bine decat sa nu faca deloc vaccinul.

   Ștergere
 113. Buna ziua,
  Mai intai felicitari pt site si pt faptul ca va gasiti timp sa raspundeti intrebarilor mamelor.
  Am si eu o problema legata de vaccinuri,o problema generata de gresala unui medic, si sper sa ma puteti ajuta .
  Am un baietel de 6 lunisi jumatate si acum 2 sapt i-au fost administrate de catre medicul de familie, vaccinurile engerix si pentaxim.Dupa administrare am observat ca engerixul era expirat de 2 luni si jumatate.Am urmarit copilul, nu a avut reactii deosebite nici local nici general,poate doar o anume agitatie care nu stiu daca a avut vreo legatura cu vaccinul.Acuma intrebarea e : este copilul imunizat? mai pot avea loc reactii adverse ? ce se poate intampla? Ce e de facut in continuare? Ar trebui facut un nou rapel? Cand? Mentionez ca nu agreez deloc ideea de analize pt anticorpi, mi se pare ca e o trauma pt copil. In plus,fiind al 3-lea rapel, nu e posibil ca anticorpii sa existe chiar daca aceasta ultima doza a fost ineficienta?
  Va multumesc anticipat si astept cu mare nerabdare raspunsul dvs.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Reactii adverse pot sa apar imediat dupa vaccin, dupa 2 saptamani este foarte improbabil.
   Eficienta vaccinari va fi testata la minim 3 luni de la ultima doza prin determinarea anticorpilor din sange. Daca nu vreti sa-l intepati doar pentru asta, puteti solicita sa se faca analiza la 1 an, cand este indicat oricum sa se faca un set de analize copilului mic, in cadrul evaluarii de rutina.

   Ștergere
 114. Ce parere aveti despre spanac si pieptul de curcan in alimentatia unui bebelus de 6 luni? Eu il adaug in supa copilului.Carnea nu i-am introdus-o in alimentatie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Spanacul se da putin mai tarziu, in mod normal. Daca copilul le tolereaza, puteti sa le dati de acum, bine preparate termic si pasate.

   Ștergere
 115. Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati cu referire la analizele de mai jos -ce putem face pentru copil ?
  Raspunsul primit de la pediatru :va creste si va fi bine , dati bronhovaxom . Nu pot accepta acest raspuns in acest secol si va rog sa imi recomandati analize suplimentare sau ce considerati dvs pt modificarea imunogramei (aici ma refer la imunostimulatoare sau vaccin-uri). Copilul -1.3 luni in momentul efectuarii analizelor . Analize efectuate la final de luna dupa o bronsiolita (la inceputul lunii ). Copilul in momentul analizelor prezenta un harait in gat care ii trecea dupa ce tusea un pic .
  IgG ser rez 4.17 interval referinta baieti 1an-2ani 4.75-12.10
  IgA ser rez 0.10 interval 0.21-2.91
  IgM ser rez 0.25 interval 0.41-1.83
  IgE ser rez 101.7 interval <60
  La Aslo scrie ca s-a obtinut o valoarea sub limita de detectie a tehnicii de imunoturbidimetrie 15ui/ml (valori normale <100ui/ml)
  Epstein Barr -IgG -rez 5.40 interval negativ <9
  IgM -0.99 ,interval pozitiv>24,negativ<16,echivoc 16-24
  O alta analiza barata - eozinofil 0.50 mii/ml interval 0.00-0.30

  Analiza copro -giardia prezenta

  Va multumesc MULT

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru a fi relevanta, imunograma trebuie efectuata in stare de deplina sanatate a copilului. Dupa orice fel de viroza (bronsiolita de ex) aceste valori pot fi usor scazute, ca in cazul dvs. Asadar ea va trebui repetata.

   Daca in plina stare de sanatate, valorile sunt normale, nu e nevoie de nici un fel de interventii medicamentoase.

   Giardia aceea trebuie tratata, posibil ca eozinofilele sa fie crescute din cauza parazitulului.

   Mai multe recomandari se pot face doar in cadrul unui consult al copilului. Asadar va trebui fie sa va adresati din nou medicului actual pentru mai multe lamuriri, fie sa va gasiti un altul.

   Ștergere
 116. Buna ziua,
  Baietelului meu nu i s-a administrat vaccinul ROR la 1 an.
  Se mai poate administra ROR-ul la 2 ani si 9 luni?
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 117. Buna seara!
  Sunt in dubii in ceea ce priveste administrarea vaccinului ROR fetitei mele de 1 an si o luna.A avut probleme inca de cand s-a nascut, s-a nascut prematur ,are boala de reflux.Imi este teama de eventualele complicatii despre care s-a tot vorbit. Acest vaccin poate declansa autismul?
  Va multumesc pentru intelegere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Prematuritatea si refluxul nu reprezinta constraindicatii pentru vaccinare. Vaccinul nu declanseaza autism.

   Ștergere
 118. buna seara! IN legatura cu vaccinul ROR, pediatra copilului meu a spus ca nu se mai poate face dupa varsta de 15 luni, existand riscul expunerii copilului la reactii adverse. Despre ce fel de reactii adverse s-ar putea produce nu mi-a spus. Ce parere aveti? Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se face si dupa 15 luni.
   Avand in vedere ca in schema nationala, repetarea vacinului (rapelul)este la 7 ani, e evident ca nu e vorba de nici o reactie adversa la varste mai mari.

   Ștergere
 119. Buna seara!Am o fetita care face febra si la 72 de ore dupa vaccinul de 4 ani,a doua zi dupa vaccin i s-a umflat bratul in care i-a fost facut vaccinul, s-a inrosit \, o durea si a inceput si febra care apare cam la 4 ore si ii dau nurofen iar local medicul a zis sa aplic DICLOFENAC si gheata.bratul e tot umflat si arde si dupa 3 zile, nu pare sa colecteze dar parca s-a invinetit putin, dati-mi va rog un sfat, multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 120. Buna seara!Am o fetita de 8 luni si nu i-a copt vaccinul BCG,medicul de familie spune ca trebuia sa coaca,pediatra fetitei spune ca nu neaparat..am inteles ca se poate face un test IDR, si in urma rezultatelor in cazul in care nu a avut efect vaccinul acesta trebuie repetat,in cazul in care vaccinul nu a avut efect,este un lucru grav?cand se poate face revaccinarea?Multumesc antipat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La locul vaccinarii trebuie sa existe o cicatrice de aprox 3 mm diametru, fie ca a copt fie ca nu.
   Daca aceasta nu exista se face testarea IDR, de regula intr-un spital de pediatrie.
   In urma rezultatului se stabileste daca vaccinarea trebuie repetata sau nu.

   Ștergere
 121. Buna ziua, bebelusul meu de 2 luni jumate a facut reactie la vaccinl BCG (un ganglion plin cu puroi intre gat si zona umarului)In urma controlului am primit tratament 6 luni, pentru TBC. Vreau sa stiu daca este in regula, daca este normal sa se intample asa ceva si mai ales daca exista vreun risc in viitor de a mai dezvolta si alte probleme. Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Prinderea unui ganglion satelit locului vaccinarii este o reactie adversa extrem de rara a vaccinului BCG. Este posibila, insa.
   Sub tratamentul prescris, un copil fara alte probleme de sanatate asociate evolueaza normal.

   Ștergere
 122. Buna ziua!
  Care este intervalul minim de timp care trebuie sa treaca intre vaccinul polivalent de la varsta de 12 luni si vaccinul ROR? La cat timp dupa vaccinul ROR pot aparea reactiile adverse (minim si maxim)?
  Cat sunt de contagioase rujeola si rubeola? Se pot lua de exemplu din parc sau din magazine, daca copilul nu intra in contact direct cu un bolnav sau o persoana aflata in perioada de incubatie, din particule de secretie imprastiate in aer?
  Nepotica mea in varsta de 2 ani si jumatate a fost vaccinata la 12 luni contra ROR, concomitent cu vaccinul polivalent, iar anul acesta a facut rujeola. Care sa fie cauza? Medicul ei a spus ca in cursul actualei "epidemii" au fost multe cazuri similare. Este posibil ca datorita efectuarii celor 2 vaccinuri concomitent, sa nu fi dezvoltat destui anticorpi contra rujeolei?
  Eu am un baiat de 1 an si urmeaza sa faca cele 2 vaccinuri si nu stiu care este intervalul optim si nici daca si unde pot sa ies cu el in oras, astfel incat sa nu-l pun in pericol de a contacta rujeola.
  Multumesc frumos pentru raspuns si pentru rabdarea dumneavoastra!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In majoritatea tarilor, vaccinarea penta-valenta de la 1 an se face concomitent cu ROR-ul. La noi se face la interval de 2 luni intre ele. Nici una dintre variante nu s-a dovedit a fi mai buna decat cealalta, conform studiilor.
   Toate cele 3 boli cuprinse in ROR sunt virale, cu transmitere aeriana ( se pot lua din parc si din magazine) si extrem de contagioase.

   Ștergere
 123. Buna ziua! Baietelul meu are 4 ani si de la o vreme tot face niste bubite rosii pe corp, maini si picioare care apar si dispar dupa ce ii administrez tratamentul recomandat de doctora dermatolog pentru alergie alimentara (aerius, cutaden, advantan).
  Intrebarea mea este daca este vreo problema sa ii fac vaccinul DTP si daca exista reactii adverse ale vaccinului in acest caz. Nu vreau sa risc si sa ii fac rau copilului. Multumesc anticipat de raspuns!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se poate face vaccinul DTP.
   Este bine sa investigati sursa acestor probleme dermatologice prin efectuarea unor analize si consultul unui pediatru.

   Ștergere
 124. Buna ziua.fetita mea are 4 luni si 2 saptamani.ieri a facut un vaccin in ambele piciorute, la un piciorus sa inrosit si sa umflat.este grav?e ceva normal?ce trebuie sa fac?sa ii pun comprese?nu imi amintesc daca la nastere a facut acel vaccin in manuta,pt ca am stat cam rau dupa cezariana,dar nici nu are nici un semn.a mai facut un vaccin la 2 luni si ne-a chemat in decembrie pt un alt vaccin.nu e cam tarziu?noi locium in italia. va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Puteti sa-i puneti comprese reci.
   Daca nu dispare roseata in cateva zile, va trebui sa mergeti la un consult la pediatru.

   Ștergere
 125. Nepotelul meu a facut vaccinul de la 2 luni si jumatate ieri, vineri, pe la ora 18, iar dupa 1/2 de ora mamica lui i-a dat 1/2 de supozitor cu paracetamol, dupa sfatul medicului. Dupa 3 ore s-a trezit din somn fara aer, incordat,cu gurita stransa,cu ochii mari si speriati. L-am tinut aplecat si l-am scuturat usor si si-a evenit, plangand puternic. Este normala o astfel de reactie dupa vaccin si cat timp putem sa ne asteptam la reactii adverse?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este o reactie asociata in mod normal cu vaccinarea de 2 luni dar nici nu este exclus sa fie o reactie adversa mai rara la vaccin.
   Este bine sa-l urmariti in zilele urmatoare si sa mergeti la un consult la pediatru daca simptomele se repeta sau apar altele noi.

   Ștergere
 126. Astazi nepotelul meu a facut febra 37,8 .Este posibil ca episodul de aseara sa-l fi afectat neurologic?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca copilul este febril va trebui sa mergeti la un consult la pediatru, putand fi vorba despre o infectie.

   Ștergere
 127. buna seara!

  ce se intampla daca copilul ia unul din virusii pentru care se vaccineaza cu RRO, si se face vaccinul peste virus in perioada lui de incubatie? Multumesc!

  Se incearca conditionarea inscrierii la gradinita/scoala in functie de vaccinurile obligatorii?

  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu se intampla nimic daca se face vaccinul peste virus.

   Nu se conditioneaza inscrierea la gradinita, in mod normal.

   Trebuie insa sa precizati faptul ca cel mic nu a fost vaccinat si ce vaccinuri nu a facut. Acest lucrur este necesar pentru siguranta copilului. In caz de boala, raniri se va aplica alt protocol pentru copiii nevaccinati.

   Ștergere
 128. daca la 2 luni si la 4 luni am facut vaccinurile cumparate (respectiv infarixul),la cel de la 6 luni pot face pe cel de la stat?va rog mult sa-mi dati un raspuns.

  RăspundețiȘtergere
 129. Buna ziua, fetita mea a implinit 1 an si am efectuat vaccinarea corespunzatoare varstei in urma cu o exact 7 zile. Nu va pot spune exact tipurile de vaccin efectuate deoarece s-a efectuat in US si la astia totul e dat peste cap (nume diferite). Totul a decurs normal fara febra si alte efecte pana aseara cand la baita am observat o serie de bubite mici rosii unele chiar cu cap alb (ca niste cosuri mici) pe partea interioara a feselor si pe spate. Nu pare sa o deranjeze dar mi se pare ciudat ca au aparut deoadata (nu existau ieri dimineata. In rest, nu avem febra, mancam bine si suntem foarte active. ce credti ca poate fi? Ne-am gandit la varicela dar nu avem pe burtica si pe maini doar in zonele specificate. De igiena nu se pune problema, facem baita de 3 ori pe saptamana si ne schimbam de hainute la 12-16 ore.
  Multumim anticipat.
  O zi frumoasa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Avand in vedere ca nu exista simptome de infectie virala, este foare posibil sa fie o dermatita (o reactie a pielii) produsa de caldura, transpiratie, poate de scutec. Daca bubitele nu dispar este bine sa consultati pediatrul.

   Ștergere
 130. Buna ziua!
  Daca am facut copilului la 2,4 si 6 luni vaccinuri Infanrix, este bine ca la 12 luni sa i se administreze Pentaxim?
  Se poate administra vaccinul ROR concomitent cu vaccinul Pentaxim sau este riscant si pot aparea complicatii? Nu exista riscul sa faca autism?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este adevarat ca Pentaxim provoaca reactii adverse mai grave si mai des decat Infanrix?

   Ștergere
  2. Se poate face Pentaxim la 1 an, vaccinurile sunt aproape identice. Vaccinul ROR se administreaza concomitent cu vaccinarea penta-valenta de la 1 an in majoritatea schemelor de vaccinare din alte tari, asadar nu este nici un risc.
   Speculatia referitoare la autism a fost examinata in zeci de studii in ultimii ani si nu s-a descoperit nici o asociere intre vaccinare si aceasta boala.

   Ștergere
 131. Buna ziua. Este posibila invesrsarea ordinii de administrare a vaccinurilor de 1 an? Adica se poate administra la 12 luni si jumatate ROR si apoi, peste 4 saptamani, vaccinul pentavalent, in ideea ca acum fiind perioada de vara, dar avand in vedere existenta epidemiei de rujeola si rubeola, prefer sa nu scot copilul in public decat dupa vaccinarea ROR, pana ajunge sa faca altfel vaccin ROR si imunitate, trece vara, iar pentru celelelte boli este deja partial imunizat prin primele 3 doze? Multumesc frumos!

  RăspundețiȘtergere
 132. se poate face ambele vaccinuri odata infarix+synflorix in aceiasi zi? multumesc frumos.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se pot administra concomitent dar in zone diferite ale corpului (coapsa dreapta, coapsa stanga sau brat dr/stg).

   Ștergere
 133. Buna seara,

  Dupa vaccinul de la 6 luni ,baietelului nostru i-a aparut o eruptie pe burtica (9-10 pete rosiatice mai pronuntate) si asta la doua zile dupa vaccinare.Nu prezinta alte efecte secundare.Nu i-a crescut temperatura si mananca normal.Trebuie sa ma ingrijorez? E posibil sa fie o eruptie postvaccinare? Trebuie sa mergem la urgenta?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este o urgenta, atat timp cat copilul se simte bine.
   Daca petele nu dispar in cateva zile, este bine sa mergeti la un consult la pediatru sau dermatolog.

   Ștergere
 134. cum pot sa-mi dau seama daca copilasul meu are pneumonie ascunsa? am inteles k se poate muri din aceasta cauza copilasul meu are doar 2luni dar totusi ma gandesc la riscuri

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu exista pneumonie "ascunsa". Daca medicul de familie nu este lamurit in ceea ce priveste raceala copilului, trebuie sa va trimita la un pediatru.

   Ștergere
 135. buna ziua!
  Am fost diagnosticati cu adenita axilara stanga postvaccinare bcg, am suferit 3 punctii din care s-a scos puroi si facem tratamentul de 2 luni.in aceste conditii copilul poate fi dus la mare?(bineinteles cu evitarea expunerii la soare mai ales la orele de varf).
  Apa marii sau piscina ii pot dauna?
  Va multumesc

  RăspundețiȘtergere