joi, 5 mai 2011

Igiena dinţilor

Drumul către un zâmbet frumos începe încă din primul an de viaţă al copilului, igiena dentară de timpuriu fiind esenţială pentru dinţii albi şi sănătoşi de mai târziu.

Bebeluş

Apariţia primilor dinţi impune şi necesitatea păstrării lor cât mai curaţi. 
Smalţul dinţilor bebeluşului este mai fin decât cel al adultului şi, deci, mai sensibil la acţiunea substanţelor nocive care cauzează caria dentară, acizi şi bacterii care se acumulează în gură în decursul unei zile.
De aceea copilul trebuie spălat pe dinţi de mic pentru a preveni apariţia cariilor. Se creează astfel un obicei sănătos care va avea efecte benefice pentru tot restul vieţii, dinţii sănătoşi fiind un element important al stării de bine fizice dar şi un atu estetic, atunci când zâmbetul este fumos şi îngrijit.

Chiar dacă dinţii de lapte vor fi înlocuiţi la un moment dat, carierea sau pierderea lor prematură (înainte de apariţia dinţilor definitivi) pot destabiliza gingia, dinţii definitivi pot creşte în poziţii anormale. La aceasta se adaugă problemele curente ale unui copil cu carii: dificultate la mâncat, durere, respiraţie urât mirositoare, aspect inestetic şi prezenţa constantă în gură a unui focar de infecţie.
De aceea spălarea dinţilor de lapte este la fel de importantă ca şi spălarea dinţilor definitivi şi nu trebuie făcut nici un rabat de la igienă pe motiv că oricum aceşti dinţi vor fi schimbaţi.

1. Folosiţi o perie specială pentru curăţarea dinţilor bebeluşului. Aceasta se găseşte în comerţ. Există şi periuţe care se aplică pe degetul adultului ca un degetar.
2. Puteţi folosi o pastă de dinţi specială pentru bebeluşi şi copii mici, în cantitate mică.
3. Dinţii vor fi spălaţi de două ori pe zi, dimineaţa (sau la prânz) şi seara înainte să puneţi copilul la culcare, după ce acesta a mâncat.
4. Caria de biberon este o afecţiune care afectează mai des sugarul obişnuit să adoarmă cu biberonul cu lapte în gură. În general, punerea la somn a copilului cu un biberon cu mâncare este descurajată de specialişti. Este o practică riscantă, atât pentru sănătatea dinţilor cât şi pentru ca există riscul ca sugarul să se înece cu lapte în somn.
5. Începeţi prin a curăţa câteva secunde dinţişorii copilului, în zilele următoare, cu rabdare, il veţi convinge să va lase mai mult să-i curaţaţi dinţii. Din experienţa personală: în general copilului îi place această operaţiune şi o acceptă fără proteste.
6. Obişnuiţi copilul să fie curăţat pe dinţi zilnic, nu o faceţi doar ocazional. Este important ca această deprindere să devină un obicei firesc şi nelipsit în rutina lui zilnică.
7. În cazul copiilor cu dinţi sănătoşi nu este necesară suplimentarea alimentară cu Fluor. Simpla lor spălare zilnică este suficientă. 
8. În cazul copiilor cu dinţi stricaţi de timpuriu este bine să consultaţi un stomatolog. Acesta va evalua starea dinţilor, obiceiurile de igienă, factorul genetic şi vă va recomanda un supliment cu Fluor dacă consideră că este necesar. Nu administraţi aceste suplimente după ureche, fără recomandarea unui stomatolog (sau a unui pediatru).

Copilul mare

1.Pe măsură ce copilul creşte acesta va dori să se spele singur pe dinţi. Lăsaţi-l dar la final verificaţi dacă a curaţat bine toţi dinţii şi, eventual, terminaţi dumneavoastră treaba.
2. Folosiţi paste de dinţi adaptate vârstei copilului. Acest lucru este important datorită tendinţei celor mici de a înghiţi pasta. Produsele speciale pentru copii sunt blânde şi nu produc reacţii adverse dacă sunt înghiţite. Oricum, întotdeauna folosiţi cantităţi mici de pastă şi descurajaţi, pe cât se poate, înghiţirea.
3. După spălarea pe dinţi de seară nu mai oferiţi mâncare copilului! Mâncarea înainte de culcare reface mediul acid din gură (cauzator de carii) şi spălarea anterioară îşi pierde utilitatea.
4. Încurajaţi şi folosirea aţei dentare chiar şi pe dinţii de lapte.
5. În cazul copiilor mari, şcolari, se aplică aceleaşi reguli ca la adulţi: spălarea dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare, perierea minim 3 minute a dinţilor. Acum se poate deja introduce pasta normală, folosită de întreaga familie, cu condiţia ca copilul să înţeleagă că nu trebuie să o înghită şi să respecte această regulă.
6. Trataţi dinţii cariaţi ai copilului la stomatolog, chiar dacă sunt dinţi de lapte!

Nu uitaţi:
1. În deprinderea obiceiurilor sănătoase, ca spălatul zilnic pe dinţi, este crucial exemplul personal al părinţilor, copilul având tendinţa de a copia comportamentul adulţilor importanţi pentru el.
2. Pe lângă igienă şi moştenire gentică, dinţii sănătoşi depind şi de o alimentaţie sănătoasă, bogata în calciu, vitamine şi minerale.


Vezi şi: Erupţia dinţilor de lapte

13 comentarii:

 1. Buna ziua,
  As vrea sa va intreb cum se procedeaza cu bebelusii ceva mai mari care inca mai sunt alaptati, iar seara de obicei adorm la san.
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 2. In primul rand curatati-l bine pe dinti cand se trezeste dimineata.

  Riscul copiilor care adorm la san sa faca carii nu este chiar la fel de mare ca al celor care adorm cu sticla de lapte praf, din cauza ca laptele de mama contine substante cu efect antimicrobian cu efect protector.
  Astfel, in gura copilului nu se acumuleaza la fel de multe substante nocive peste noapte ca in cazul celor alimentati artificial.

  RăspundețiȘtergere
 3. Unde gasim pasta pt copii mici (1 an +)?
  Multumim pentru toate informatiile, sunt foarte utile! Faceti o treaba minunata cu acest blog!

  RăspundețiȘtergere
 4. Se gasesc diverse marci care produc pasta de dinti pentru copii mici la farmacii. Acolo veti gasi si periute potrivite pentru varsta copilului.

  Si in unele supermarketuri am vazut pasta de dinti pentru copii.
  Pe tub este precizat intervalul de varsta caruia i se adreseaza deci nu ar trebui sa aveti probleme cand alegeti pasta.

  Multumesc pentru aprecieri!

  RăspundețiȘtergere
 5. buna ziua.vroiam sa va intreb ce parere aveti despre administrarea zimafluor-ului?
  va multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
 6. Eu personal nu il recomand de rutina.
  Dar uneori este necesara suplimentarea cu Fluor, in anumite cazuri in care dintii se strica foarte repede.
  Oricum, este indicat ca administrarea sa fie monitorizata de un stomatolog care sa vada copilul periodic pentru a aprecia cum evolueaza dantura.

  RăspundețiȘtergere
 7. Va rog sa imi raspundeti! am un baietel de 7luni si trei saptamani. si ieri si azi (de fapt mai mereu iese cu scaunul mai tare) iese greu cu scaunul. ieri a iesit tare..azi la fel, tare sub forma unor boabe...dar continea si mucus si am observat ffff foarte putin mucus roziu...dimineata a avut febra...in urma cu o sapt a vomat in fiecare zi cam de 2 ori pe zi. am observat ca i au aparut si ganglioni occipital...am fost la pediatru. nu mi-a dat decat simetrolim ca ii curgea nasucul

  RăspundețiȘtergere
 8. Copilul trebuie vazut de un pediatru pentru a lamuri toate aceste simptome.
  Legat de constipatie, trebuie urmarita alimentatia, aceasta e bine sa contina multe lichide, supe, legume. A nu se abuza de banane, morcovi sau orez, dar si de lapte praf, toate acestea pot constipa.

  RăspundețiȘtergere
 9. Buna seara, vreau sa va intreb care este procedura de periere a dintilor unui copil pana in 2 ani? Daca se pune pasta de dinti pe periuta este necesara si clatirea cu apa a gurii sau doar cu periuta? Ma puteti lamuri? Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 10. La aceasta varsta copilul nu stie sa faca gargara, astfel, este destul de greu sa clatim numai cu apa. De obicei ne folosim si de periuta clatita pentru a elimina pasta de pe dinti, dupa spalare.

  RăspundețiȘtergere
 11. Am fost la controlul de 1 an la medicul de familie si a spus ca daca baietelul meu are doar 6 dinti, e semn de lipsa de calciu. E adevarat? Exista un numar "standard" de dinti pentru varsta de 1 an? Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu exista un numar standard de dinti. E adevarat ca multi copii vor avea undeva intre 8 si 12 dinti la 1 an, la fel cum multi nu au decat 6, de exemplu.

   Suspiciunea de lipsa de calciu se testeaza numai prin analize.
   Este bine sa aveti si un pediatru pentru copil, pe langa medicul de familie.

   Ștergere
 12. Buna seara!
  Cum conving copilul de un an si 5 luni sa stea la periat? Nu vrea nicum.
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere